Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bývalí policajti sa spoliehajú na nálepky, hrozí im však pokuta
Zdielať na

Bývalí policajti sa spoliehajú na nálepky, hrozí im však pokuta

BRATISLAVA / Čo je dovolené Bohovi, nie je dovolené volovi! To si zrejme pomyslia ľudia, ktorí dostanú papuču za nesprávne parkovanie a vidia, že vedľajšie auto za rovnaký priestupok potrestané nebolo. Toto je problém Starého mesta...

V bratislavských uliciach parkujú autá, ktoré majú nálepku IPA. Ide o Medzinárodnú policajnú asociáciu, ktorá združuje asi 400 tisíc ľudí z celého sveta. Z toho je približne 3 000 súčasných či bývalých policajtov zo Slovenska.

Nálepky nenahrádzajú parkovacie karty

Tí môžu za každoročný poplatok získať nálepku na čelné sklo svojho auta. Zdá sa, že v centre Bratislavy sa na ňu mnohí spoliehajú pri parkovaní, hoci riskujú pokutu. "Nálepky medzinárodnej policajnej organizácie IPA nenahrádzajú parkovacie preukazy," tvrdí hovorca Mestskej polície v Bratislave Peter Pleva.

Majitelia takto označených áut sa podľa hovorcu mestskej polície nezaplatením parkovného dopúšťajú priestupku. Keď sme však na niekoľko takýchto vozidiel v Starom meste upozornili, hliadka síce prišla a spomínanú ulicu za jazdy zmonitorovala, ale žiadny priestupok nevidela.

Horšie už pochodil majiteľ bežného auta, ktorý zaparkoval o pár metrov ďalej a dokonca mal platné parkovacie karty. Zrejme sa mu stalo osudným, že o pár centimetrov prekročil bielu čiaru.

Ušetriť sa dá až 1 500 €

Menej zhovievavosti voči nálepkám svojich kolegov prejavili mestskí policajti v Trnave. V priebehu týždňa si majiteľ auta našiel predvolanie na prerokovanie priestupku. Mimochodom, pri každodennom zhruba 8-hodinovom parkovaní v centre hlavného mesta možno za rok ušetriť až 1 500 eur.

Či je nosenie akýchkoľvek nálepiek na čelnom skle aj dopravným priestupkom, je zrejme na posúdení konkrétnej situácie. Podľa polície musí každý vodič zabezpečiť, aby sa v jeho výhľade nenachádzali predmety, ktoré môžu odvádzať pozornosť. Nálepka IPA by v prípade spáchania priestupku nemala byť priepustkou k ďalšej jazde. "Takáto nálepka neoprávňuje vodiča porušovať pravidlá cestnej premávky," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy