Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Fico podpísal memorandum o zotrvaní U.S. Steel v Košiciach
Zdielať na

Fico podpísal memorandum o zotrvaní U.S. Steel v Košiciach

KOŠICE / Vláda sa dohodla s americkou spoločnosťou U.S. Steel na jej ďalšom zotrvaní v košickej hutníckej firme. Predstavitelia slovenskej vlády a amerického investora v utorok podpísali memorandum o jeho ďalšom pôsobení v metropole východného Slovenska.

Stretnú sa opäť po 5 rokoch

“Považujeme to za veľmi dôležité nielen pre Košice, východ Slovenska, ale pre celé Slovensko,“ povedal po podpise memoranda premiér Robert Fico.

Vláda sľúbila americkej firme podľa premiéra úľavy v oblasti energetiky a životného prostredia. “Niektoré úľavy majú až 15-ročnú dĺžku,“ podotkol Fico. Po piatich rokoch sa však predstavitelia vlády a americkej spoločnosti vrátia k rokovaniam, a znova prehodnotia nastavené podmienky.

Podľa slov predsedu vlády Fica, Slovensko neposkytlo americkému investorovi žiadny priamy investičný stimul zo štátneho rozpočtu. “Nejde ani o daňové prázdniny,“ dodal Fico. Americká spoločnosť U.S. Steel sa naopak zaviazala, že udrží zamestnanosť v košickom podniku.

Fico odcestoval do Pittsburghu

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) v nedeľu (24.3.) ráno odcestoval do USA na rokovanie s predstaviteľmi spoločnosti US Steel, ktoré sa začalo v pondelok v centrále firmy v americkom Pittsburghu o 8.00 h miestneho času. Premiéra na ceste sprevádza minister financií Peter Kažimír aj šéf rezortu životného prostredia Peter Žiga.

Správy o plánovanom odchode amerických oceliarní z východu Slovenska sa v médiách objavili začiatkom tohto roka. Dôvodom mali byť predovšetkým náklady spoločnosti v súvislosti s energiami a legislatívou EÚ v oblasti životného prostredia, ktoré si vyžadujú vysoké dodatočné investície.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy