Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Diplomati bez koňaku. Amerika im chce zakázať alkohol
Zdielať na

Diplomati bez koňaku. Amerika im chce zakázať alkohol

BRATISLAVA / Dobrý koňak či cigara už tradične patria k akejsi povinnej výbave diplomatov či politikov. Tomu však už bude zrejme čoskoro koniec. Televízia CNN priniesla informáciu o tom, ako istí diplomati rokovali v budove OSN posilnení alkoholom. Organizácia preto chce metlu ľudstva v diplomatických i politických kruhoch zrušiť.

Naši ústavní činitelia tvrdia, že by so zákazom alkoholu nemali žiadny problém. A vyzerajú pritom, že to myslia vážne."Priateľstvo sa upevňuje červeným vínom, kanadskou whisky či ruskou vodkou," uviedol wahingtonský reportér Colum Lynch. 

STOP alkoholu na rokovaniach

Niečo podobné sa udialo aj na výbore OSN, kde sa vážna diplomatická akcia mala nakoniec skončiť ako opilecká párty. Spôsobilo to obrovský mediálny rozruch. Všimli si to americkí diplomati, ktorí vec nechceli nechať len tak, informovala americká televízia CNN. "Podali sme návrh, aby sa v rokovacích miestnostiach v budúcnosti nemohol podávať alkohol," uviedol záastupca amerického veľvyslanca pri OSN Josepg Torsella.

Aj keď OSN nechcela menovať krajiny, z ktorých podgurážení diplomati pochádzali, veľvyslanci niektorých krajín sa ospravedlnili. Viacerí naši ústavní činitelia tvrdia, že by so zákazom alkoholu nemali žiadny problém. Pokojne by si vraj pripíjali aj detským šampanským. "Ja nepožívam vôbec žiadne alkoholické nápoje," povedal Ľubomír Jahnátek, minister pôdohospodárstva.

Prípitok patrí k etikete

"To klasické šampanské má predsa len svoje, u nás sa vyrába," myslí si zase minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. "Na rozdiel od povolaní, ako je šofér alebo učiteľ, kde ide doslova o bezpečnosť a ochranu zdravia je požívanie alkoholu vylúčené, sú povolania, ako je diplomacia, kde k etikete patrí aj prípitok," uviedla sociologička Sylvia Porubänová.

Oficiálne zákazy však podľa sociologičky nepomôžu. Stačí, že diplomati vedia byť aj nediplomatickí. "Ak by niekto túto mieru prekročil, tak je to niečo o čom sa vie, čo sa bude šíriť a čo určite neprispeje k nejakej vierohodnosti tohto konkrétneho človeka prípadne aj tej konkrétnej krajiny," hovorí Porubänová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/MAFRA/Jiří Salik Sláma

Súvisiace články

Najčítanejšie správy