Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Predražená návšteva Košíc. Pokutu dostal, aj keď mal lístok
Zdielať na

Predražená návšteva Košíc. Pokutu dostal, aj keď mal lístok

KOŠICE / Nie všetko, čo myslíte dobre, nakoniec aj dobre vypáli. Rozprávať by o tom mohol košický rodák, z ktorého sa pri návšteve rodného mesta stal čierny pasažier. Keď tam bol naposledy, nakúpil si do zásoby lístky na MHD, aby nemal problém, keď príde nabudúce. Lenže keď naozaj prišiel, čosi sa zmenilo.

5 centov ho vyšlo na 60 €

Košickou MHD cestoval pán Milan s čistým svedomím a pri kontrole sa označeným lístkom preukázal. Po prvej vete revízora ho ale zalial pot. Musel zaplatiť pokutu! A to presne 60 eur a 60 centov. 

Cena lístka totiž stúpla oproti minulému roku o 5 centov. Ten, ktorý si označil, kúpil ešte v minulom roku v decembri pri poslednej návšteve Košíc. "Od 1. februára sa stal lístok vo výške 50 centov neplatným," hovorí hovorkyňa dopravného podniku Michaela Karaffová.

"Od septembra sme o tom informovali na našich stránkach, boli vyvesené oznamy v prostriedkoch MHD," dopĺňa Karaffová. "Ani vo sne by mi nenapadlo, že si mám pred návštevou Košíc pozrieť stránku dopravného podniku," hovorí (ne)čierny pasažier. 

Súdiť sa môže, ale...

Sankcia sa mu zdá tvrdá. Prepravca má pritom peniaze za jeho staré lístky v kase. Prečo nedostal pokutu adekvátnu 5 centovému rozdielu? "Cestujúci porušil platný cestovný poriadok," hovorí hovorkyňa Magistrátu mesta Košice Martina Urik Viktorínová.

Cestujúci by sa teraz mohol s dopravným podnikom súdiť. No právnici mu veľkú šancu na výhru nedávajú. "Ak by sa cestujúci úspešne domohol vrátenia tejto sankčnej úhrady prípadne jej zníženie, mohol by vzniknúť precedens, kde by sa aj ostatní cestujúci mohli domáhať vrátanie sankčných úhrad," tvrdí právnička JUDr. Adriana Chlebanová.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články