Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Antidiskriminačné žaloby. Sudcovia žiadajú peniaze a pomáhájú si
Zdielať na

Antidiskriminačné žaloby. Sudcovia žiadajú peniaze a pomáhájú si

BRATISLAVA / Ďalšia sudkyňa uspela s antidiskriminačnou žalobou. Tie si podali stovky sudcov, vraj preto, že v minulosti neboli rovnako odmeňovaní ako sudcovia Špeciálneho súdu. Trnavskej sudkyni sa tak podarilo od štátu vysúdiť 15-tisíc eur. Ministerstvo spravodlivosti sa však odvolalo. Náhradu v tomto konaní pritom priznala sudkyňa, ktorá podala rovnakú žalobu.

Ministersto spravodlivosti chce so sudcami "bojovať"

Ďalšou lastovičkou v prípade antidiskriminačných žalôb sa stala istá sudkyňa z Trnavy. So svojou žalobou čiastočne uspela, ale Ministerstvo spravodlivosti má na celú vec iný názor. "Ministerstvo spravodlivosti podá voči tomuto rozhodnutiu odvolanie a aj v ďalších konaniach bude všetkými právnymi dostupnými prostriedkami brániť záujmy daňových poplatníkov," uisťuje Jana Zlatohlávková, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR. 

Rozhodnutie sudkyne sa vraj opiera o rozhodnutie Ústavného súdu o tom, že bývalý Špeciálny súd bol zriadený nezákonne. "Súd určil, že odmeňovanie navrhovateľky je v rozpore so zásadou rovnakého zaobchádzania," konštatuje Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu.

Musela sa uskromniť...

Pôvodne sudkyňa vraj žiadala viac ako 102 tisíc eur ako náhradu údajnej nemajetkovej ujmy. Vysúdiť sa jej však podarilo 15 tisíc. Proti tomuto rozhodnutiu sa ale plánuje Ministerstvo spravodlivosti SR odvolať. "Náhradu nemajetkovej ujmy v tomto konaní priznala sudkyňa, ktorá sama podobnú žalobu podala,"  upozorňuje Jana Zlatohlávková.

Podľa Aliancie fair-play tak súdnictvo nemôže v týchto prípadoch rozhodovať nestranne. "Vyše polovice sudcov je osobne zainteresovaná do toho, aby takéto peniaze vysúdili a získali," tvrdí Zuzana Wienk.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy