Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sudcovia dostali rozum - sťahujú žaloby voči štátu!
Zdielať na

Sudcovia dostali rozum - sťahujú žaloby voči štátu!

Asi 50 sudcov, ktorí sa chceli súdiť so štátom, svoje žaloby stiahlo. Sú medzi nimi aj novovymenovaní funkcionári.

Ministerstvo spravodlivosti koncom minulého roka zverejnilo údaje o žalobách, ktoré voči nemu podalo vyše 600 sudcov. Suma, ktorú sudcovia žiadali, sa vyšplhala na 61 miliónov eur.

Prečo žalovali štát?

Približne polovica z celkového počtu sudcov na Slovensku namietala, že zarába menej ako ich kolegovia na Špecializovanom trestnom súde, čím prichádza o vážnosť a dôstojnosť. Ministerstvo naopak tvrdilo, že na žaloby neexistuje právny nárok, pretože každý sudca sa mohol prihlásiť do výberového konania na miesto špeciálneho sudcu. Vybraní adepti navyše prešli bezpečnostnými previerkami, odlúčením od rodiny a rizikom, ktoré ich povolenie prináša. Napriek tomu po náleze Ústavného súdu sa funkčné príplatky špeciálnych sudcov znížili zo 6-násobku na dvojnásobok.

Asi 50 sudcov žaloby stiahlo!

Približne 50 sudcov svoje žaloby stiahlo. Sú medzi nimi aj čerstvo vymenovaní predsedovia okresných či krajských súdov. Približne rovnaký počet žalôb súdy zamietli, lebo sudcovia odmietli zaplatiť súdny poplatok, ktorý sa vzhľadom na požadovanú sumu vyšplhal na tisíce eur.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy