Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ľud proti prezidentovi. Petíciu podpísalo 27 tisíc občanov
Zdielať na

Ľud proti prezidentovi. Petíciu podpísalo 27 tisíc občanov

Rozhodnutie Ivana Gašparoviča ohľadne nevymenovania Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora vyvolalo vo verejnosti zmiešané reakcie. Množstvo ľudí to pobúrilo až natoľko, že po internetovej petícii budú protestovať aj priamo pred prezidentským palácom.

Protest sa bude konať na Hodžovom námestí a organizátori ho spolu s petíciou vyhlásili na sociálnej sieti facebook. Chcú tak dať najavo podporu petície za obžalobu prezidenta a za jeho odstúpenie pre vedomé porušenie Ústavy.

Pripravená je aj polícia

Stránku na sociálnej sieti s petíciou podporuje už viac ako 27-tisíc ľudí. Vzhľadom na aktuálne počasie je ale otázne, koľko ľudí sa protestu zúčastní. Bratislavská polícia je však aj tak v pozore a na večerné hodiny prijala bezpečnostné opatrenia. Do nich vyčlenili adekvátny počet síl a prostriedkov. "Voči narušiteľom verejného poriadku, ktorí by chceli verejné zhromaždenie využiť na páchanie protiprávnej činnosti a nie na uplatnenie uvedeného práva, budeme postupovať v zmysle zákona," uviedla policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

Dostatok podpisov, aby sa zaoberali obžalobou Gašparoviča

Opozícia vyzbierala dostatok podpisov na to, aby sa parlament zaoberal obžalobou prezidenta.Návrh na obžalobu už opoziční predstavitelia odovzdali v podateľni Národnej rady. Tento návrh musí byť následne zaradený do 30 dní na rokovanie. Na to, ale aby mohol byť prezident vôbec obžalovaný, potrebujú ústavnú väčšinu, ktorú opozícia nemá. Týmto gestom tak aspoň chcú upozorniť na ich nesúhlas, keď Gašparovič odmietol vymenovať Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora.

Téme sa venuje aj reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy