Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
PRIESKUM. Ficovi verí najviac, no aj najmenej ľudí
Zdielať na

PRIESKUM. Ficovi verí najviac, no aj najmenej ľudí

Predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) dôveruje najviac ľudí. Zároveň je aj najmenej dôveryhodným politikom. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky agentúry ABAKIS, ktorý uskutočnila v dňoch 1. až 10. decembra na vzorke 1 177 respondentov.

Agetnúra vyberala respondentov takzvaným kvótovým výberom kopírujúcim populáciu SR vo veku nad 18 rokov podľa pohlavia, veku vzdelania, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Bugár predbehol aj Kaliňáka

Spomedzi ostatných politikov zaznamenal výrazný posun šéf strany Most-Híd Béla Bugár, ktorý sa umiestnil ako druhý najdôveryhodnejší a predbehol tak ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Fica považuje za najdôveryhodnejšieho 32,5 percenta opýtaných, takmer rovnaký počet ľudí ho menovalo ako politika s najmenšou dôverou. Za Ficom sa v rebríčku dôveryhodnosti umiestnil Bugár s takmer 15 percentami a Kaliňák s necelými jedenástimi percentami.

Ľudia neveria ani Dzuridnovi

Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) je podľa prieskumu druhým najmenej dôveryhodným politikom, neverí mu 12,3 percenta opýtaných. Dôveru stále má u 1,4 percenta respondentov.

Rebríček dôveryhodných politikov uzatvára bývalý minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), ktorého menovalo jedno percento ľudí. O dve desatiny percenta ho predbehol jeho nástupca Peter Kažimír (Smer-SD). Medzi aktívnych politikov opýtaní zaradili aj Ivetu Radičovú, ktorej dôveruje 1,8 percenta a nedôveruje 1,3 percenta Slovákov.

Najviac dôveryhodní politici

Robert Fico32,5 %
Béla Bugár14,9
Robert Kaliňák10,8
Daniel Lipšic10,8
Igor Matovič8,8

Najmenej dôveryhodní politici

Robert Fico32,2%
Mikuláš Dzurinda23,3%
Ján Figeľ11,3%
Richard Sulík10,9%
Ivan Mikloš8,7%

Ak by sa parlamentné voľby konali na prelome októbra a novembra 2012, strana Smer-SD by získala 49,3 percenta hlasov. Aspoň podľa najnovších výsledkov prieskumu Medianu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články