Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
100 slovenských miest pod lupou. Najotvorenejšia je Šaľa!
Zdielať na

100 slovenských miest pod lupou. Najotvorenejšia je Šaľa!

Najtransparentnejšou samosprávou na Slovensku pre rok 2012 je Šaľa, ktorá obhájila prvenstvo z roku 2010. Na druhom mieste skončil Martin, tretia je Rožňava. Celkovo sa transparentnosť slovenských miest dva roky od komunálnych volieb mierne zvýšila.

Čiastočne to súvisí s prijatou národnou legislatívou (povinné zverejňovanie zmlúv a faktúr, masové zavedenie elektronických aukcií), a čiastočne s vlastným zlepšením samospráv najmä v oblastiach zverejňovania materiálov zo zasadnutí zastupiteľstiev.

Kvalitnejšie informácie

Hlavnou príčinou zlepšenia sa miest je podľa TIS - Transparency International Slovensko zvýšenie rozsahu a kvality informácií, ktoré mestá poskytujú na svojich internetových stránkach. Kým v roku 2010 len tesná väčšina samospráv uvádzala na webe zápisnice zo schôdzí zastupiteľstva, tento rok tak robia už tri štvrtiny miest.

Podobne vzrástol počet samospráv s oznámeniami o tendroch. Za dva roky sa strojnásobil počet miest s audio- a video záznamami zastupiteľstiev, ale aj s oznámeniami o udelených grantoch. Počet miest s etickým kódexom zamestnancov sa zvýšil z 24 na 36.

Sťažujeme sa na korupciu

Najmenej transparentnými oblasťami ostávajú predaj a prenájom majetku a prijímanie zamestnancov. Až 81 zo sto miest nezverejňuje na webe výsledky súťaží na predaj majetku. Len tretina samospráv robí pravidelne výberové konania na každú úradnícku pozíciu a len štyri z nich z výberu zverejňujú zápisnicu s poradím.

Sto najväčších miest pokrýva polovicu populácie Slovenska. Občania sú zároveň k práci miest dlhodobo kritickí - podľa prieskumu Transparency z januára 2012 si až tretina populácie myslí, že na úradoch miestnej samosprávy je korupcia veľmi rozšírená, dvakrát viac populácie však vníma korupciu v zdravotníctve, na súdoch či na ministerstvách.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy