Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Väzni v Tatrách! Nie však na úteku, či rekreácii...
Zdielať na

Väzni v Tatrách! Nie však na úteku, či rekreácii...

Ak sa v týchto dňoch vyberiete do poľských Tatier, nezľaknite sa! Na turistických chodníkoch totiž môžete natrafiť na väzňov. Nie sú však na úteku, ale dobrovoľne pomáhajú chrániť tatranskú prírodu.

"Väzni sa k nám hromadne dobrovoľne prihlasujú, aj keď je to naozaj ťažká práca, " hovorí riaditeľ poľského Tatranského národného parku Pawel Skawinski.

Makačka v kopcoch je vraj lepšia ako sedenie v cele

Trestanci chodia každé ráno už niekoľko týždňov a čistia hory. Nepomáhajú tým vraj iba Tatrám, ale predovšetkým sebe. S takouto robotou sú spokojní, vraj sa aspoň nenudia v celách. "Veľmi sa nám to páči. Robotou zabíjame čas,"  tvrdí Damien Nowakowski. Práca to ale nie je jednoduchá, naopak je fyzicky náročná. Okrem opravy chodníkov a ich čistenia sa z nich stávajú aj vysokohorskí nosiči. "Vynášajú drevo a protierózny materiál na Červený vrch až do výšky 2000 metrov," poznamenáva koordinátor projektu Miasop Holkosz.

Po prepustení z basy získajú certifikát

Väzni po prepustení na slobodu získajú certifikát od národného parku na základe, ktorého sa môžu uchádzať o prácu priamo vo Vysokých Tatrách. "Keď vyjdu z väzenia, budú mať už dôkaz o tom, že nesedeli len v cele, ale aj pracovali. Je tu väčšia šanca na ich reintegráciu do spoločnosti," tvrdí riaditeľ poľského TNP Pawel Skawinski. "Dostaneme potvrdenie o tom, že tu môžeme pracovať ako dobrovoľníci a pomáhať ľuďom," dodáva väzeň Damien Nowakowski.

Inšpirácia aj pre nás

U nás, na Slovensku, sme podobný projekt doteraz vraj nikdy nemali. "Je to veľmi zaujímavá inšpiratívna myšlienka, ale nemám vedomosť o tom, že by sa v súčasnosti o tejto téme diskutovalo, " hovorí Marián Šturcel zo Štátnych Lesov TANAP-u.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy