Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zákon z rezortu práce môže zlikvidovať chránené dielne
Zdielať na

Zákon z rezortu práce môže zlikvidovať chránené dielne

Prevádzkovatelia chránených dielní a pracovísk dvíhajú varovný prst. Onedlho údajne na ich prevádzku nebudú mať peniaze. Podľa nich za to môže pripravovaná novela zákona o službách zamestnanosti z dielne rezortu práce. Chránené dielne či pracoviská sú pre postihnutých ľudí asi jedinou šancou na uplatnenie sa.

Likvidácia kvôli novele

Novela zákona o službách zamestnanosti zasiahne zrejme každú chránenú dielňu. Už teraz uvažujú o prepúšťaní a pre niektoré bude znamenať úplnú likvidáciu. Novela totiž prevádzkovateľom týchto dielní a pracovísk tak okreše rozpočet, že napríklad nebudú mať z čoho zaplatiť elektrinu.

Jedna zo zásadných zmien sa má týkať aj príspevku na pracovného asistenta. Ten sa má znížiť zo súčasných 90% na 70%. "Bez jeho pomoci jednoducho tieto osoby nemôžu fungovať na pracovisku," komentuje podpredseda Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR Tibor Köböl. V návrhu sú tiež položky, ktoré sa vraj už vôbec nebudú dať prefinancovať a dielne sú na ne odkázané.

Ministerstvo pripúšťa zmeny

Ministerstvo sa odvoláva na to, že zákon funguje už od roku 2004 a zmeny sú jednoducho nevyhnutné. "Viaceré veci v tomto zákone sú nefunkčné. Napokon toto je zákon o službách zamestnanosti a aj terajšia miera nezamestnanosti ukazuje, že takýto zákon problematiku nezamestnanosti nerieši," povedal štátny tajomník ministerstva práce Braňo Ondruš.

Zákon vraj pripravovali v spolupráci s asociáciou, ktorá združuje samotných prevádzkovateľov chránených dielní a chránených pracovísk. "V plnej miere sme akceptovali ich pripomienky a návrhy," hovorí Ondruš. Nie všetci prevádzkovatelia sú však zrejme spokojní a o osud ľudí sa obávajú. Dokonca spisujú petíciu. Ministerstvo však isté zmeny v súvislosti s novelou pripúšťa. "Samozrejme k viacerým zmenám v tom zákone ešte dôjsť môže."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články