Slováci chcú lepší život pre kurčatá. Väčšina by si za humánnejší chov aj priplatila
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Veľký záujem o slovenské kurčatá
SLOVENSKO / Sedem z desiatich Slovákov si želá, aby kurčatá chované na mäso žili v lepších podmienkach. Ukázal to najnovší prieskum agentúry Focus. Viac ako polovica ľudí je dokonca ochotná si za humánnejší chov priplatiť. Aktivisti preto vyzývajú reťazce, aby nasledovali príklad iných krajín a prestali predávať mäso z rýchlokurčiat.
Až sedem z desiatich Slovákov je presvedčených, že kurčatá chované na mäso by mali žiť v lepších podmienkach. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý v decembri 2024 uskutočnila agentúra Focus. Prieskum nadväzuje na dlhodobé sledovanie postojov verejnosti v tejto oblasti, ktoré sa uskutočňovalo v rokoch 2019 až 2024. Dáta z tohto obdobia ukazujú, že v priemere až 73 % respondentov podporovalo zlepšenie podmienok v chove kurčiat.
Najnovšie zistenia zároveň naznačujú, že čím vyššie má respondent dosiahnuté vzdelanie, tým väčšia je jeho podpora pre túto zmenu. Z radov vysokoškolsky vzdelaných opýtaných súhlasilo s potrebou zlepšiť podmienky až 78 % ľudí.
Ochota priplatiť si
Prieskum zároveň ukázal, že takmer polovica Slovákov by bola ochotná zaplatiť viac za kuracie mäso pochádzajúce z humánnejších chovov. Najvyššia ochota priplatiť si bola zaznamenaná vo vekovej skupine 25 až 34 rokov, kde dosiahla úroveň takmer 58 %.
Zvýšený záujem o zodpovedný výber produktov prevláda aj u vysokoškolsky vzdelaných respondentov (64 %) a stredoškolákov s maturitou (53,5 %). V rokoch 2021 až 2024 bola priemerná miera ochoty zaplatiť viac za humánnejší chov nad hranicou 52 %.
Nové štandardy
Prechod na štandardy tzv. Európskeho kuracieho záväzku (European Chicken Commitment – ECC) by si však zo strany producentov vyžiadal zmeny v systéme chovu. Tento štandard prináša rýchlorastúcim kurčatám viac priestoru na pohyb, dlhšie obdobie rastu či priaznivejšie svetelné podmienky.
Podľa najnovšej ekonomickej analýzy z februára 2025 by sa náklady producentov pri takomto prechode zvýšili o 0,30 až 0,67 eura na jedno kurča. To predstavuje zdraženie o 5 až 11 % z bežnej spotrebiteľskej ceny.
Napriek týmto predpokladom sa podľa doterajších trhových údajov nezdá, že by mierne zdraženie kuracieho mäsa malo výraznejší vplyv na dopyt. Slováci podľa dostupných dát vykazujú nižšiu cenovú citlivosť na tento druh potravín.
Výzva pre reťazce
Občianske združenie Humánny pokrok preto vyzýva slovenské maloobchodné reťazce, aby nasledovali príklad zahraničných sesterských spoločností a ukončili predaj mäsa z rýchlorastúcich kurčiat. Podľa riaditeľa organizácie Martina Smreka je takýto chov „krutou zvrátenosťou proti prírode“, ktorú verejnosť čoraz častejšie odmieta.
„Ľudia na Slovensku chápu, že aj malý príplatok v desiatkach centov môže zásadne zmeniť život kurčaťa. Žiadajú koniec extrémneho utrpenia týchto zvierat. Nastal čas, aby reťazce prestali zatvárať oči pred týmto volaním,“ vyhlásil Smrek.
Pozrite si aj archívnu reportáž: