Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čaká nás daždivý začiatok, ale slnečný koniec týždňa
Zdielať na

Čaká nás daždivý začiatok, ale slnečný koniec týždňa

Zatiaľ čo nad západom sa dnes ranná oblačnosť už úspešne rozpadla, nad stredným a východným Slovenskom sa udrží po celý deň. Počítajte aj s prehánkami a súvislým dažďom. Teploty však budú príjemné 17 - 21 stupňov Celzia.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

SHMÚ: Pozor na dážď!

Na utorok 16. októbra vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu prvého stupňa pred dažďom. Pršať bude vo všetkých krajoch okrem Košického. Výstraha prvého stupňa platí v utorok od 4:00 do 20:00. SHMÚ očakáva ojedinele výskyt dažďa s úhrnom zrážok 30 až 50 milimetrov.

Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, avšak ako úhrn, tak aj intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, no môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Po utorku 22 stupňov

Najmä obyvateľov západného Slovenska môže v utorok prekvapiť intenzívny dážď, ktorý so sebou privedie aj maximálne teploty do 15 stupňov. Postupne sa oblačnosť presunie aj na stred a východ krajiny. V stredu však očakávame zmiernenie a postupné vyčasenie, ktoré neskôr dorazí aj na východ.

Čím bližšie sa bude blížiť koniec pracovného týždňa, tým teplejšie ovzdušie očakávajte. Vo štvrtok a v piatok dokonca 22°C. To však neplatí pre sever krajiny. Tam vystúpi teplota na príjemných 15 stupňov. 

Teraz je tá správna chvíľa

S jesenným počasím sa ruka v ruke drží náchylnosť na vírusové ochorenia. Netreba podceniť ani chrípky a ani prechladnutia. Hoci meteorológovia hlásia teplý začiatok jesene, musíme počítať aj s ochladením.

Najlepšou ochranou proti chrípke je očkovanie. No a práve teraz je tá správna chvíľa. "Proti chrípke sa treba dať zaočkovať pre tým, než chrípka má mať sezónu. teda v októbri a novembri," uviedla pediatrička Katarína Šimovičová. Slováci však o očkovanie nejavia príliš veľký záujem. V minulom roku sa nechalo zaočkovať iba 8% ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča, aby bolo zaočkovaných 30% populácie a až 70% starších ľudí. Jediné, na čo si musíte dať pozor je, aby ste v čase očkovania neboli chorí.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy