Zatiahnuté
20°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Hasičov aj policajtov je málo. Na viac štát nemá
Zdielať na

Hasičov aj policajtov je málo. Na viac štát nemá

Chýbajú nám policajti aj hasiči. A nie je to tým, že by ubudlo záujemcov, ktorí by tieto náročné povolania chceli vykonávať. Záujemcov je dosť a mali by aj čo robiť. Momentálne nám chýba viac ako 1300 policajtov a 1900 hasičov. Problém je, ako to už u nás býva, v peniazoch. Nemáme toľko policajtov ani hasičov, ako by sme potrebovali, lebo ich jednoducho nevieme zaplatiť.

23 047 -  toľkoto tabuľkových miest máme v Policajnom zbore. K 30. augustu 2012 ich bolo podľa informácií Ministerstva vnútra obsadených 21 719. "Voľných pracovných miest je 1328," povedala Lucia Garajová z MV SR.

Nie každý môže byť policajt

Dôvodom, prečo nám chýba toľko policajtov, ale nie je to, že by všetci mladí muži chceli byť zrazu iba astronautmi alebo investičnými bankármi. O prácu policajta naďalej záujem je. Ročne sa hlási niekoľko tisíc záujemcov. " Je to v priemere 8 až 10 tisíc," priblížila Garajová.

Iba zlomok z nich však splní podmienky potrebné pre vstup do Policajného zboru.  "Zo 100 uchádzačov splní podmienky tak 10," poukázala.

Na policajtov nie sú peniaze

Ani toto však nie je dôvod, prečo nám chýba viac ako 1300 policajtov. Ten je v štátnom rozpočte. O 1300 policajtov viac by sme potrebovali, ale nemáme na nich peniaze. "Tieto voľné miesta nemôžeme obsadiť," pripustila Garajová s tým, že na ďalšie platy policajtov nie sú peniaze.

Chýbajú aj hasiči

Rovnaký problém je aj u hasičov záchranárov. Momentálne máme približne 3100 zásahových hasičov. Potrebovali by sme ich však viac. "Je nepísaným pravidlom v EÚ, že na každých tisíc obyvateľov by mal byť 1 hasič - záchranár," povedal prezident HaZZ Alexander Nejedlý.

Takže u nás by ich mali byť minimálne 5000 tisíc, čiže o 1900 viac. Keby na nich boli peniaze, boli by aj hasiči. Záujem o toto adrenalínové nebezpečné povolanie v posledných rokoch stúpa. To, že aj 5000 tisíc hasičov by malo u nás čo robiť, dokazuje aj štatistika počtu a frekvencie zásahov, každých 15 minút máme na Slovensku zásah.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy