Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Razia pre metanol! Problémom podozrivé etikety
Zdielať na

Razia pre metanol! Problémom podozrivé etikety

Policajti v Slatine a Topoľčanoch zaistili tisíce fliaš pre podozrenie na prítomnosť metanolu. Podľa colníkov mali fľaše falošné etikety. Majiteľ ale tvrdil, že to je jeden veľký omyl.

Šesťtisícpäťsto fliaš, ktoré boli podľa colníkov podozrivé, zadržali v skladoch v dedine Slatina.

Podozrivé etikety

"Colníci colného úradu Nitra pri pravidelnej inventarizácii stavu liehu zistili prítomnosť liehovín, ktoré vykazovali znaky falošných etikiet," uviedol hovorca Colného úradu Nitra Marián Pacher.

Colníkom sa nepozdávala napríklad borovička, vodka, gin a ďalšie liehoviny. Mohlo ísť vraj o etikety, ktoré označovali aj pančovaný alkohol s obsahom metanolu v Čechách.  Ľudia z dediny, kde je sklad nám povedali, že ak by aj alkohol bol otrávený, ich sa to netýka. Ide o firmu, ktorá zásobuje iba veľké obchodné reťazce.

Majiteľ sa bráni

Podľa majiteľa v tomto prípade ide o jedno veľké nedorozumenie a zvažuje aj práve kroky keďže to poškodilo meno jeho firmy. "Etikety sú pravé a podozrenie sa nepotvrdí. A ja musím zistiť, či podám trestné oznámenie na políciu, colníkov alebo na niekoho iného," uviedol majiteľ firmy Petr Zdražil.

Colníci sa vraj pomýlili

Naše úrady mali vzorky falošných etikiet, podľa ktorých vedia zistiť, že ide o podozrivý alkohol. Majiteľ firmy tvrdí, že práve tu nastal omyl. Toto sa totiž vraj  týka iba 6-litrových nádob, ktoré sa v sklade ani nenachádzali.

"Likérka dala fotky etikiet na 6-litrové barely, ktoré nepoužívajú už rok. To sa netýkalo litrových balení alebo pollitrových," poukázal Zdražil.

Testy metanol nepotvrdili

To, či sa v alkohole nebezpečný metanol nahádza alebo nie, sa preverovalo na experíze vo veterinárnom ústave v Bratislave. Testovanie prebieha oddelením metanolu a etanolu. Jednu vzorku preveria asi za tri hodiny. V tomto prípade sa metanol v alkohole nepotvrdil.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy