Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Sklady sú plné českého alkoholu. Čo s ním? Niektorí vedia...
Zdielať na

Sklady sú plné českého alkoholu. Čo s ním? Niektorí vedia...

Niektorí podnikatelia u nás situáciu, ktorá vznikla škandálom s metanolom v Českej republike, komentujú slovami: "Veľa kriku pre nič!" Kauza im totiž spôsobila a ešte aj spôsobí nemalé straty. Podľa našich informácií sa preto údajne viacerí rozhodli nechcených zásob šikovne zbaviť. Majú ich predávať pod pultom za extra ceny.

Testy alkoholu na náklady podnikateľov

Časovaná bomba tiká najmä v malých baroch a pohostinstvách. Aby mohli po skončení zákazu alkohol legálne predávať ďalej, musia dať z každého druhu s rovnakou šaržou a dátumom výroby skontrolovať aspoň jednu fľašu, alebo ho poslať späť do Českej republiky, kde dostane nový rodný list.

"Určite budeme požadovať analýzy niektorých vzoriek," hovorí MVDr. Jozef Bíreš zo ŠPaVS SR. "To pôjde všetko na ich náklady," dodáva Magda Tóth Želeňáková, hovorkyňa MP SR.

Super pálenka za 80 centov...

Finančné straty si ale malí podnikatelia dovoliť nemôžu, a tak hazardujú s ľudským zdravím. Ozvala sa nám diváčka, ktorá to vraj videla na vlastné oči. V malom sídliskovom pohostinstve jej barman ponúkal českú pálenku za veľmi dobrú cenu. Hovorí o tom: "Že sa ešte nikomu nič nestalo. Má to pod barom a nalieva za 80 centov."

Pokuta do 16 595 eur

Polovičná cena za alkohol s veľkým otáznikom môže byť veľmi zlý obchod - pre barmana, aj pre zákazníkov. Aj keď na Slovensku zatiaľ metanol v alkohole testy nepotvrdili, každá fľaša môže tou prvou. Následok otravy je smrť - následok predaja otráveného alkoholu - obrovská pokuta a možno aj dlhoročné väzenie. "Do 16 595 eur," informuje Lenka Skalická, hovorkyňa ÚVZ SR.

Čo majú stiahnuté z pultov a kde

Úrady už v najbližších dňoch sprísnia kontroly práve v baroch a v reštauráciách. Tentokrát už ale nebudú pozerať len na poličky a do chladiacich boxov. Podrobne skontrolujú aj stavy v skladových priestoroch. "Musia mať presne zapísané, čo majú stiahnuté, kde to majú stiahnuté. Tak, aby postupovali podľa našich opatrení Úradu verejného zdravotníctva," dodáva vysvetľuje hovorkyňa Lenka Skalická.

Ak sa alkoholu medzi tým zbavili - akýmkoľvek spôsobom - musia predložiť doklad, v ktorom bude presne zaznamenané, aký druh, koľko fliaš a ako z baru odišlo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Alkohol_tvrdý_fľaše_regál

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy