Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Číňania chcú na severovýchode pestovať ryžu
Zdielať na

Číňania chcú na severovýchode pestovať ryžu

Na východe Slovenska rozbiehajú Číňania veľký biznis. A chcú pritom ponúkať aj nové pracovné miesta za celkom slušný plat.

Pán Li Ting ide proti prírode

Pán Li Ting totiž verí, že Slováci by mohli z pestovania ryže zbohatnúť. Z Číny si priviezol šesť druhov tejto obilniny a zasadil ich za obcou Topoľovka. Svoju prvú úrodu chce poslať samotnému prezidentovi.

"Pán prezident takúto myšlienku podporuje a ak tá ryža príde, tak určite ju veľmi rád ochutná. Držíme palce všetkým pestovateľom na východnom Slovensku," vyjadril sa hovorca prezidenta Marek Trubač.

Prvýkrát vyskúšali Slováci pestovať ryžu ešte v 18. storočí za vlády Márie Terézie. Doteraz sa im to však nepodarilo. Odvážny Číňan sa postavil takpovediac proti prírode.

Nové pracovné miesta

"Podmienky na pestovanie ryže u nás nie sú vhodné, preto ani slovenskí poľnohospodári sa pestovaniu tejto zrniny nevenovali," povedal hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.

Ryža sa dokonca s výnimkou Talianska nepestuje ani v žiadnej krajine Európskej únie. Pán Li Ting má ale pri Humennom dokonca ryžové pole. A plánuje zamestnať aj ďalších ľudí.

Vraj im na to postačí iba prázdny pozemok. Ryžu by zasadili v máji a v septembri by zberali úrodu. Techniku pestovania im podrobne vysvetlí. "Určite vzbudil pozornosť a jeho úsilie a výsledky budú sledovať viacerí poľnohospodári," doplnil Nemec.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy