Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Právnik: V Anglicku vypukla pre adopcie zbytočná panika
Zdielať na

Právnik: V Anglicku vypukla pre adopcie zbytočná panika

Naše štáby sú priamo vo Veľkej Británii, kde zisťujú podrobnosti o prípadoch odoberania detí Slovákom. Kauzu otvorila televízia JOJ už dávnejšie. Svoje vie o tom povedať aj britský advokát pôvodom zo Slovenska, Martin Belica.

Bezdôvodne sa deti neberú

Britský sociálny systém pozná. Aj vo štvrtok počas našej návštevy riešil prípad odobratia detí v Bradforde severne od Londýna. To, čo sa deje v Británii, je podľa neho porovnateľné s panikou.

"Tri dni dozadu som prijal počas posledných troch dní 100 až 150 telefonátov. Ľudia sa boja, že deti im zoberú len tak z ulice, že deti nemôžu chodiť von," potvrdil.

Toto je ale podľa neho zbytočné. Po dlhoročných skúsenostiach vidí odlišnosti v každom jednom prípade. Jednoznačne popiera, že by násilne odoberala sociálka deti našincom na ulici.

Odkaz našincom je jasný. Bezdôvodne sa v zásade deti neberú. Preto ak máte opačný pocit, máte nárok na právnika zadarmo, rovnako aj na tlmočníka. Drobné procedurálne chyby však právnik pripustil s tým, že nikdy netreba nič podpísať bez právnika alebo tlmočníka.

Celý problém je niekde inde

Celý problém v kauze odoberanie detí môže byť nakoniec podľa Martina Belicu aj niekde inde. "Je možné, že kameňom úrazu je komunikácia. Že predsa len tie vlády, alebo tie sociálne sféry medzi sebou nekomunikujú adekvátne, aby sa mohli dohodnúť," myslí si.

"Je stanovený kanál, ako by mala prebiehať tá komunikácia s krajinou pôvodu," doplnil. To je fakt, o ktorom sme už v našich reportážach hovorili. Britský centrálny sociálny organ má okamžite informovať ten slovenský. Aj my sa preto snažíme získať ich vyjadrenie, zatiaľ bezvýsledne.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

KOLÁŽ

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy