Skoro jasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Záhadné tornádo na Záhorí. Miestny kamenár hovorí o duchoch
Zdielať na

Záhadné tornádo na Záhorí. Miestny kamenár hovorí o duchoch

Bolo to tornádo, či nebolo? Tak túto otázku si v Sekuliach neďaleko Kútov kladie nejeden Záhorák. Veterná smršť tam postŕhala strechy z domov a vo vedľajšej dedine poničila pomníky. V jednom prípade dokonca mladé dievča skončilo v nemocnici.

Petra skončila v nemocnici

Na stredu, 22. augusta 2012, bude dvadsaťročná Petra spomínať ešte dlho. Keď sa strhla smršť, vybehla k autu zavrieť okná. Skončila v nemocnici s početnými zranenia. "Tu som mala vlastne vytrhnutý kus mäsa," opisuje zranenia Petra.

Hororovú noc prežila rodina Petry aj v noci zo štvrtka na piatok. "Zase prišla búrka okolo jednej hodiny, ale šťastie, že nepršalo a prešlo do kúsok ďalej," hovorí Anna, matka Petry. O čo rýchlejšie veterná smršť prišla , o to rýchlejšie sa s jej následkami Záhoráci vysporiadali.

Trosky v Sekuliach sme našli už iba pri základnej škole. "Momentálne vybavujeme čo najrýchlejšie statika," uviedla starostka obce Pavla Maxiánová. Záhoráci si kladú stále tú istú otázku. Čo vlastne narobilo toľko škody? 

Vyčíňali duchovia?

Veľkou záhadou je, že v Moravskom svätom Jáne pováľalo na zem dvestokilogramové pomníky. Mnohé vence však ostali na svojom mieste bez pohnutia. Tamojší kamenár hovorí o duchoch. "Inak si to neviem vysvetliť." 

Meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič však všetko vysvetľuje. "Kalamitu mohol spôsobiť pád masy studeného vzduchu, ktorý padá k zemi aj 200-kilometrovou rýchlosťou. Ničivý prúd vzduchu môže pritom spôsobiť škoda ny veľmi malej ploche."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy