Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
FOTOGALÉRIA. 21. august 1968? Mnohí netušia a ani nechcú!
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. 21. august 1968? Mnohí netušia a ani nechcú!

Vráťme sa o niekoľko rokov späť. Je 21. august 1968. Na územie vtedajšieho Československa vpadli vojská Varšavskej zmluvy, obsadili najdôležitejšie miesta krajiny a v priebehu necelých dvoch týždňov zavraždili desiatky ľudí. Smutné je, že mnoho mladých ľudí dnes o týchto udalostiach veľa nevie. A ani ich to nezaujíma.

Československo napadlo 750 tisíc vojakov, 800 lietadiel a 6300 tankov. Tie ničili všetko, čo im prišlo do cesty. Invázia vojsk Varšavskej zmluvy si vyžiadala desiatky mŕtvych, stovky zranených a tisícky ľudí s jazvou v srdci. "Ja na to nechcem spomínať," hovorí oslovená dôchodkyňa.

Mladí netušia, čo sa vtedy stalo

Medzi prvými obeťami bola 15-ročná študentka Danka Košanová, ktorú zasiahla guľka na schodoch Univerzity Komenského v Bratislave. Napriek tomu, že ide o významnú udalosť slovenskej histórie, mnoho ľudí - a najmä mladých - o nej nič netuší. Po oslovení s otázkou, či vedia, čo priniesol dátum 21. august 1968, prišli odpovede: "Nemám šajnu!" či "Neviem". Sociologička Sylvia Porubänová: "Zrejme toto zapadlo do akéhosi prachu zabudnutia."

Podľa sociologičky je normálne, že udalosti, ktoré sa odohrávali 20 rokov pred naším narodením, sú pre nás dávnou a temnou históriou. Inými slovami, pokiaľ nemáme nejaký špeciálny dôvod sa o to zaujímať, tak tomu nevenujeme žiadnu pozornosť. "To sa týka aj iných historických udalostí, nielen tejto."

To teda bola "bratská pomoc"...

Ľudia strednej generácie, ktorí udalosti okolo 21. augusta zažili ako mladí, neprechovávajú v sebe také emotívne spomienky a nenávisť k Rusom ako najstaršia generácia, ktorá sa o tom vyjadruje ironicky: "To bola bratská pomoc z východu." Hovorí Stanislav Sikora z historického ústavu SAV: "Bratská pomoc - to je neskorší propagandistický slogan ako vysvetliť to, čo sa má pravdivo nazývať invázia spojeneckých vojsk do spojeneckej krajiny, teda do ČSSR."

Okupácia piatich štátov zjednotila oba národy. Mnohí boli ochotní položiť za jednotný cieľ aj svoj život. Práve dnes sa preto pristavme pri pamätníkoch obetí a pripomeňme si smutný koniec Pražskej jari.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Bratislava, Hurbanovo námestie, 21 august 1968

Foto© Ján Lörincz/SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy