Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Banáš: Dubček zomrel pred kľúčovým súdom v Rusku
Zdielať na

Banáš: Dubček zomrel pred kľúčovým súdom v Rusku

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Alexander Dubček zomrel krátko pred svojím svedectvom v prelomovom súdnom procese v Rusku

Podpredseda Federálneho zhromaždenia Československej federatívnej republiky Alexander Dubček zomrel krátko pred prelomovým súdnym procesom, v ktorom mal svedčiť.

Túto novú hypotézu o Dubčekovej smrti rozvádza vo svojej knihe Zastavte Dubčeka!, ktorej krst sa uskutoční v tento piatok, spisovateľ Jozef Banáš.

"Je to dokumentárny román, dej je príbehom založeným najmä na výpovediach Dubčekových blízkych a na niekoľkoročnom štúdiu ruských, nemeckých, českých a slovenských archívnych materiálov," povedal J. Banáš.

Knihou nadväzuje na román Zóna nadšenia, ktorý sa stal na Slovensku knihou roka a nedávno vyšiel aj v českom preklade. Nové Banášove dielo uvedú do života traja synovia Alexandra Dubčeka – Pavol, Peter a Milan v historickej budove Slovenskej národnej rady, krst bude moderovať Matej "Sajfa" Cifra. Ukážky z diela prečíta herec Dušan Jamrich.

Na akcii zaznie zatiaľ na Slovensku neznámy francúzsky šansón o Dubčekovi Záhradník z Bratislavy, ktorý v osemdesiatych rokoch minulého storočia naspievala populárna francúzska šansonierka Alice Dona, tentokrát v podaní Andrey Zimániovej.

"Som dojatý zo záujmu, ktorý o knihu už teraz prejavujú čitatelia. Počas nedávno skončenej Bibliotéky sa román zaradil medzi najpredávanejšie knihy. Je to skvelé, Alexander Dubček je najznámejším Slovákom vo svete a teší ma najmä záujem mladých ľudí," poznamenal Banáš.

"V knihe sa čitateľ dozvie mnohé nové skutočnosti z pozadia moskovských rokovaní po auguste 1968, z pozadia súboja Dubček – Havel o prezidenta republiky v roku 1989 i o Dubčekovej záhadnej smrti. Poukazujem napríklad na skutočnosť, že 17. novembra 1989 nebol v Prahe Václav Havel, ale Alexander Dubček a na mnohé ďalšie fakty. Kniha už teraz vyvoláva zápalisté diskusie, ale to je dobré," uviedol Jozef Banáš.

Zdielať na

Najčítanejšie správy