Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezident: Na august 1968 nesmieme zabudnúť
Zdielať na

Prezident: Na august 1968 nesmieme zabudnúť

Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Ivan Gašparovič sa zúčastnil kladenia vencov pri 41. výročí tragických udalostí z augusta 1968

"Je to jeden z medzníkov budovania demokratického štátu v Československu aj na Slovensku. To, čo sa udialo, sa nesmie zabudnúť. Veľmi ťažko je získať slobodu a veľmi ľahko je ju stratiť," zdôraznil po pietnom akte prezident.

Gašparovič je rád, že na Slovensku si ľudia vážia deň, "kedy sme sa dokázali postaviť na odpor a bojovali za svoju slobodu". Podľa hlavy štátu je dôležité si 21. august 1968 pripomínať aj preto, aby si mladí ľudia, ktorí nezažili druhú svetovú vojnu ani roky podriaďovania sa iným krajinám, vážili to, čo dnes majú, aby si vážili svoju slobodu.      

Deň vpádu sovietskych okupačných vojsk na územie Československa si prezident pamätá veľmi dobre. "Bol som pre deti, ktoré sa vracali v noci od starej mamy, na stanici," zaspomínala si hlava štátu. Dodal, že keď pri Manderláku vtedy videl množstvo svetiel a tankov, myslel si, že sa niečo filmuje. "Ráno nás budila manželkina mama, že sú tu Rusi a ja som si stále myslel, že to je cvičenie. V Československu v tom čase bolo presvedčenie, že Sovietsky zväz si to nikdy nedovolí a nebude si to môcť dovoliť. O to väčšie bolo naše sklamanie, že si to dovolil," uzavrel prezident.

Zdielať na

Najčítanejšie správy