Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zahraničných Slovákov pribúda. Aj tých s falošnými dokladmi
Zdielať na

Zahraničných Slovákov pribúda. Aj tých s falošnými dokladmi

Viac než 5000 ľudí má osvedčenie zahraničného Slováka. To im umožňuje bezproblémový pohyb v rámci schengenkého priestoru. Falšovaním dokladov sa však o osvedčenie pokúšajú aj ľudia bez slovenského pôvodu.

Len vlani to bolo 993 ľudí

Od roku 2006 do 31. decembra minulého roku získalo osvedčenie Slováka žijúceho v zahraničí 5202 ľudí. Väčšina z nich bola zo Srbska a viac než tisíc z Ukrajiny.

Len vlani o osvedčenie požiadalo 993 ľudí. Z nich 856 dostalo povolenie. V Spojených štátoch amerických podalo žiadosť 10 ľudí, v Chorvátsku ich bolo 7 a v Rumunsku, Kanade a Českej republike  to bolo po 2 osoby.

Vedie Ukrajina a Srbsko

Najväčší záujem je však u ľudí, ktorí žijú mimo schengenského priestoru. Z nich vedie Srsko a Ukrajina. Žiadatelia z týchto krajín totiž okrem iných výhod môžu  požiadať aj o prechodný pobyt na Slovensku. Ten im dáva možnosť cestovať v určitom období aj v schengenskom priestore.

Nadobudnutie prechodného pobytu a následne aj štátneho občianstva je tak veľkým lákadlom. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí od svojho vzniku tak zamietol 84 žiadostí, ktoré obsahovali falošné doklady. Vlani takto stopli 10 prípadov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy