Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
O rok dlhšie štúdium. Minister Čaplovič chce múdrejších externistov
Zdielať na

O rok dlhšie štúdium. Minister Čaplovič chce múdrejších externistov

Externisti budú študovať dlhšie a teda drahšie! A to zrejme už od budúceho roka. Minister školstva chce, aby si diaľkoví vysokoškoláci posedeli na prednáškach o rok dlhšie. Vraj preto, aby sa viac naučili. Novela je už na svete a podľa Čaploviča prejde hladko.

Menej rýchlokvasených vysokoškolákov...

"To predĺženie doby prinesie väčšiu kvalitu a menej rýchlokvasených vysokoškolákov," komentoval Ľudovít Sebelédi z nových školských odborov. Približne 38 tisíc prevažne mladých ľudí totiž derie vysokoškolské lavice po víkendoch a cez týždeň pracuje. Podľa ministra školstva to je ale málo a externistom treba štúdium predĺžiť.

Nič ale nie je zadarmo a ani žiadnu zľavu za dlhšie štúdium nečakajte. Ak ste napríklad doteraz platili 500 eur za semester, Mgr. sa stali po piatich rokoch, stálo vás to 5000 eur. Po novom si v takomto prípade za každý ďalší rok pripravte tisícku navyše.

"Len" o rok dlhšie, ak študujete plynule

Lacnejšie to budú mať samozrejme tí, ktorí štúdium neprerušia a z prvého stupňa VŠ štúdia plynulo prejdú na druhý. Štúdium sa im tak predĺži "len" o jeden rok. Tí však, čo študujú prvý a druhý stupeň zvlášť, napríklad s ročným odstupom a ešte aj na inej škole, na prednáškach budete vysedávať o dva roky dlhšie.

Novela vysokoškolského zákona je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Podľa ministerstva školstva by mala prejsť hladko a začať platiť od začiatku budúceho roka. Vydýchnuť si ale môžu externisti, ktorí začali študovať po starom. Nové pravidlá budú platiť pre tých, ktorí svoje vysokoškolské štúdium odštartujú až budúci rok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy