Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Keď sa zábava zmení na nočnú moru. Sme pripravení na festivaly?
Zdielať na

Keď sa zábava zmení na nočnú moru. Sme pripravení na festivaly?

Desiatky kapiel z celého sveta na jednom mieste, starí aj noví kamaráti, dobrá nálada. Takto vyzerá letný festival! Nie vždy sa ale zaobíde bez ťažkostí- všetci máme v pamäti tragédiu na Pohode. Je na mieste sa opýtať, či sú organizátori a návštevníci pripravení aj na hromadné nešťastia..

Všetko sa môže rýchlo obrátiť

Na festivaly sa chodíme zabávať, zabudnúť na starosti a jednoducho sa tešiť zo života. Stačí ale málo a zo zábavy sa stane nočná mora. Aj napriek najlepšej snahe sa občas môžu veci v okamihu obrátiť v zlé.

Pozor na paniku

V prípade, že sa stane niečo zvláštne, netradičné, zlé, priam tragické, našou prvou reakciu je obrovský stres a panika. Dav nie vždy práve triezvych ľudí, ktorí sú navyše v šoku, podľahnú strachu a rútia sa strmhlav vpred – utekajú do pomyselného bezpečia. Čím, paradoxne, ohrozia samých seba. Podľa slov záchranára Viliam Dobiáša: „Desiatky, stovky ľudí, ktorí začnú utekať z miesta nehody, vytvoria takú paniku, že to vizuálne prekryje akýkoľvek organizovaný zásah záchranky.“

Pohoda 2009... takto nikdy viac!

Spomienka na rok 2009, na festivale pri páde pódia pred rockovým koncertom zomrel 33-ročný mladík a ďalší sa zranili... Všetci sú v šoku, no hlavne zmätení. Keď sa už stane niečo podobné, je dôležité nestrácať hlavu a najmä vedieť, na koho sa obrátiť. Organizátori sú tí, ktorí by mali vedieť, kde sa nachádzajú jednotlivé záchranárske zložky, ale aj hasiči a policajti.

Kým malé festivaly, kde návštevníci dovidia od jedného konca na druhý, je viditeľná aj prvá pomoc – záchranka a zvyčajne aj vlajka, ktoré miesto pomoci označuje.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TASR/Radovan Stoklasa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy