Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Potvrdené! Lipšic a Žitňanská odchádzajú z KDH
Zdielať na

Potvrdené! Lipšic a Žitňanská odchádzajú z KDH

Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic odchádza z KDH. Spolu s ním zo strany vystupuje aj Jana Žitňanská. V pondelok sa vzdá funkcie podpredsedu KDH a odíde taktiež zo strany. Lipšicovi prekážajú aj kauzy pravice, ktorá podľa neho pripomína potápajúcu sa loď

Ako Lipšic povedal na tlačovej besede, v pondelok sa vzdáva postu podpredsedu KDH a odchádza z hnutia. Po voľbách bolo pre neho dôležité zodpovedať otázku, či ľuďom vie pravica ponúknuť novú nádej ľuďom.

Ľudia nie sú zvedaví na hádky

"Hovoril som o tom aj s funkcionármi KDH,“ povedal s tým, že rozdiely vo víziách by viedli k hádkam a nedorozumeniam. "Ľudia nie sú zvedaví na hádky, ale na sen,“ konštatoval. O novej strane však nehovoril. Žiadna nová strana v tejto chvíli nevzniká,“ zdôraznil.

Muž má podľa jeho slov za svoj sen bojovať. "Môže prehrať, ale odchádzať z boja z obavy z prehry nie je správne. Preto sa budeme snažiť získavať pre tento sen podporu. Budeme chodiť medzi ľudí, počúvať ich názory. Pokiaľ bude mať táto vízia podporu, kde štát a politici pomáhajú ľuďom, tak sa potom budeme uchádzať o podporu,“ povedal.

Ak nebude mať jeho vízia podporu medzi ľuďmi, dokončí ako poslanec volebné obdobie. Lipšic odmieta tvrdenie, že by ďalej rozdroboval pravicu. "Má niekto pocit, že situácia v pravici môže byť horšia,“ opýtal sa. S predsedom KDH Jánom Figeľom o post predsedu nesúťažil, pretože akokoľvek by súboj dopadol, klub a predsedníctvo by boli rovnaké a bolo by množstvo hádok a trápenia.

Pravica je v troskách

Slovenská pravica je po voľbách podľa Lipšica v troskách, pretože nemá víziu. Upozornil, že pred desiatimi rokmi prinášala témy pravica, či už to bola integrácia, rovná daň, druhý dôchodkový pilier. Ľavica bola podľa neho o dve poschodia nižšie, len reagovala. "Dnes je to naopak. Ľavica prináša témy, pravica len reaguje a bráni reformy spred desiatich rokov, ale to nestačí,“ vyhlásil. Druhou príčinou pádu pravice sú podľa Lipšica kauzy a škandály. "Voliči nebudú tretíkrát voliť menšie zlo, len preto, že je menšie. Chcú víziu a sen o slušnej krajine. Mnohí voliči zostali doma, nemali koho voliť. Stav pravice pripomína potápajúcu sa loď.“

Každý sníva svoj sen

Každý človek sníva nejaký podľa Lipšica sen, či už o svojej rodine, deťoch, ale aj komunite a spoločenstve. "Náš sen o Slovensku je, že štát a politici pomáhajú a chránia slušných ľudí a nie oligarchov. Dnes je SR rozparcelovaná oligarchami. Oligarchovia ovládajú justíciu. Správajú sa arogantne a majú na vrch pred slušnými ľuďmi,“ povedal. Arogancia a sila mocných podľa neho znamená, že sú utláčané slobody slabších, slušných ľudí. "Buď bude stúpať životná úroveň slušných ľudí, alebo oligarchov,“ konštatoval.

Lipšic chce väčšie právomoci pre ľudí. Treba podľa neho zmeniť volebný systém, kde by aspoň časť poslancov volili priamo voliči, ktorým by sa zodpovedali. Podľa neho treba zmeniť aj inštitút referenda, aby bolo záväzné pri nižšej účasti. Chce tiež priamu voľbu sudcov.

13 rokov v KDH

S KDH Lipšica spája trinásť rokov. "KDH mi dalo šancu a budem vždy hovoriť o KDH v dobrom, ale bolo to vzájomné trápenie,“ vyhlásil. Zároveň dodal, že v KDH po voľbách boli spokojní so smerovaním strany, ale on cítil potrebu novej vízie.

"Želám KDH všetko dobré,“ povedal s tým, že členská základňa v KDH je tak výnimočná, že žiadna strana nemá takú oduševnenú základňu. KDH považuje za najbližšieho spojenca. Lipšic sa nemieni vzdať poslaneckého mandátu, ale vzdá sa kresla predsedu výboru pre kontrolu činnosti SIS.

Žitňanská odchádza spolu s Lipšicom a chce s ním urobiť všetko preto, aby sa pravica zmenila. "Toto od nás voliči chcú a očakávajú,“ uviedla s tým, že ani ona ani Lipšic nechcú stranu pre stranu. "Nepotrebujeme byť predsedom, ale potrebujeme priniesť nádej. Ak sa ľudia pridajú, budeme na to reagovať,“ povedala. Ani ona sa nevzdá poslaneckého mandátu.

Procházka: V KDH budú chýbať

Lipšic spolu s Janou Žitňanskou a Radoslavom Procházkom tvorili pred voľbami trojicu, ktorá spolu robila aj kampaň. Procházka však v KDH ostáva. "V KDH budú veľmi chýbať. Obom prajem úspech, zaslúžia si ho. Mňa osobne teraz viac než tvorba nejakých honosných vízií zaujíma to, ako ľudí, ktorí už dnes s vyplazenými jazykmi živia okrem svojich rodín aj tento štát, ochrániť pred odhodlaním vlády nakladať im nové a nové bremená," povedal Procházka.

Podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana sa krokom Lipšica a Žitňanskej bude v pondelok zaoberať predsedníctvo hnutia a následne vedenie zaujme stanovisko.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy