Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Maďarský prezident odstúpil, potopil ho škandál s plagiátorstvom
Zdielať na

Maďarský prezident odstúpil, potopil ho škandál s plagiátorstvom

Maďarský prezident Pál Schmitt dnes odstúpil zo svojej funkcie. Krk mu zlomila jeho škandalózna dizertačná práca, kvôli ktorej už Schmitt prišiel aj o doktorandský titul.

Odchádza Orbánov človek

Schmitt, blízky spojenec premiéra Viktora Orbána, odchádza z postu hlavy štátu menej než dva roky po svojom zvolení do funkcie v júni 2010. Dohady o tom, že by mohol odstúpiť, sa začali šíriť, keď mu Semmelweisova univerzita v Budapešti vo štvrtok odobrala doktorský titul získaný v roku 1992.

Vraj okopíroval prácu kolegu z MOV

Podľa univerzity Schmitt doslova skopíroval veľké časti práce svojho vtedajšieho kolegu z Medzinárodného olympijského výboru Nikolaja Georgieva. Prezident sa však bráni a tvrdí, že použil všeobecne dostupný "základný materiál".

Neodstúpil kvôli plagiátorstvu?

Prezident však trval na tom, že "nevidí žiadny súvis" medzi obvineniami z plagiátorstva a svojou prácou. "Na základe ústavy musí prezident reprezentovať jednotu maďarského národa. Ja som sa, bohužiaľ, stal symbolom rozdelenia, cítim, že je mojou povinnosťou odstúpiť," povedal Schmitt pred plénom parlamentu. Ešte v piatok pritom výzvy na rezignáciu odmietol.

Škandál okolo dizertačnej práce maďarského prezidenta vyvolal u našich južných susedov vlnu protestov. Aktivisti žiadali odstúpenie Pála Schmitta.

Pal Schmitt odstupujuci madarsky prezident

Súvisiace články