Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pál Schmitt sa stal novým maďarským prezidentom
Zdielať na

Pál Schmitt sa stal novým maďarským prezidentom

Zdroj: SITA/MTI/Szilard Koszticsak

Rodáka z Budapešti podporilo už v prvom kole 263 poslancov! Ďalších 59 uprednostnilo opozičného kandidáta.

Rodáka z Budapešti, ktorého na túto ústavnú funkciu nominoval víťazný blok nedávnych parlamentných volieb Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), podporilo už v prvom kole voľby 263 poslancov. Ďalších 59 zákonodarcov uprednostnilo kandidáta opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Andrása Balogha.

Maďarská spoločnosť očakáva od všetkých verejných činiteľov vrátane prezidenta otvorený, občanom bližší prístup, ich dostupnosť, pripravenosť na dialóg, uviedol okrem iného Pál Schmitt v predvolebnom vystúpení pred poslancami.

Podľa jeho názoru je veľká väčšina pre vládne sily nielen obrovskou príležitosťou, ale aj obrovskou zodpovednosťou. Osobne nechce byť prekážkou dynamického pôsobenia vlády, verí preto v ústavnosť jej aktivít.

Za opodstatnenú považuje aj aktívnu úlohu hlavy štátu v oblasti zahraničnej politiky. Podľa jeho slov by "nový prezident mal vniesť novú energiu do svetového maďarstva", v čom mu novú možnosť na zomknutie krajanov, na podnecovanie posilnenia ich citového a právneho vzťahu k materskej krajine poskytuje aj nedávna úprava maďarskej legislatívy.

Pál Schmitt osobitne vyzdvihol význam dobrých kontaktov prezidenta s premiérom, ako aj ďalšími verejnými činiteľmi, členmi vlády, predstaviteľmi politických strán, cirkví a mimovládnych organizácií.

"Som tímový človek" a aj teraz som pripravený na tímovú prácu pre posilnenie celonárodnej spolupráce, zdôraznil.

Člen dvoch víťazných maďarských družstiev v tímovej súťaži v šerme fleuretom z OH v Mexiku (1968) a Mníchove (1972) dosiahol svoj životný individuálny športový úspech triumfom v Svetovom pohári 1971.

Už relatívne krátko po skončení aktívnej športovej kariéry sa Pál Schmitt stal v roku 1983 generálnym tajomníkom a o šesť rokov neskôr prezidentom Maďarského olympijského výboru, ktorému šéfuje aj v súčasnosti. Od roku 1983 bol členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV), od roku 1995 jeho podpredsedom, v roku 2001 neúspešne kandidoval na najvyšší post v MOV.

V roku 2002 kandidoval ako nezávislý na post primátora Budapešti, avšak v súboji s Gáborom Demszkym neuspel. O rok neskôr vstúpil do Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a ešte v tom istom roku sa stal jedným z jeho podpredsedov. Od roku 2004 bol europoslancom tejto strany a od roku 2009 jedným z podpredsedov Európskej ľudovej strany.

Po triumfe Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz v tohtoročných parlamentných voľbách oznámil, že sa z Európskeho parlamentu vracia na domácu politickú scénu.

Najčítanejšie správy