Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Fico dorokoval so sociálnymi partnermi, teda aj s cirkvou
Zdielať na

Fico dorokoval so sociálnymi partnermi, teda aj s cirkvou

Na programovom vyhlásení vlády sa budú podieľať aj sociálni partneri. Robert Fico pozval za okrúhly stôl zamestnávateľov, odbory, cirkvi, samosprávy, ale aj vedecké inštitúcie. Budú mať tak možnosť presadiť svoje riešenia. Na konci tohto rokovania pod Bratislavským hradom padlo aj ďalšie meno ministra...

Programové vyhlásenie ako spoločné dielo

Všetci súhlasili s tým, že do približne desiatich dní predložia tímu, ktorý bude zostavovať programové vyhlásenie, tie "správne" priority. Následne sa uskutočnia bilaterálne rokovania o týchto návrhoch tak, aby sa našla zhoda vedúca k zakomponovaniu týchto priorít do Programového vyhlásenia vlády.

Podľa Fica bude síce programové vyhlásenie tvorené vládou a rezortmi, avšak, ako zdôraznil, bolo by chybou nevyužiť potenciál, kapacitu a skúsenosti sociálnych partnerov a iných inštitúcií pôsobiacich na Slovensku práve pri tvorbe vyhlásenia.

Generálny biskup evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Miloš Klátik uviedol, že privítal možnosť dialógu. Dodal, že disponujú témami, ktoré by radi predostreli na diskusiu.

Dnešné stretnutie bolo podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského najmä o tom, aby jednotlivé inštitúcie prispeli k programovému vyhláseniu, čo katolícka cirkev víta. Zvolenský povedal, že do štvrtka budúceho týždňa majú možnosť predostrieť priority, čo samozrejme spravia.

Ďalší minister je už na svete

Predseda Smer-SD Robert Fico potvrdil aj ďalšieho ministra. "Oficiálnym nominantom na post Ministerstva dopravy SR je Ján Počiatek," povedal. Špekulácie o ministrovy obrany v podobe Martina Glváča sa však nepotvrdili. Zatiaľ nie je potvrdený ani Ján Richter ako budúci minister práce, hoci on sám tak vcelku už vyzerá. "Som pripravený prevziať zodpovednosť za tento rezort na ďalšie volebné obdobie," komentoval generálny manažér strany. Štátnym tajomníkom v rezorte by mal byť Branislav Ondruš.

Fico tiež v médiách potvrdil, že ministrom financií bude Peter Kažimír, zdravotníctva Zuzana Zvolenská, diplomaciu by mal viesť Miroslav Lajčák, školstvo Dušan Čaplovič, kultúru Marek Maďarič a rezortu vnútra bude šéfovať Robert Kaliňák. Napokon rezort pôdohospodárstva by mal prebrať Stanislav Becík.

Súvisiace články