Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Hnutie 99 % podalo sťažnosť na protiústavnosť volieb
Zdielať na

Hnutie 99 % podalo sťažnosť na protiústavnosť volieb

Hnutie 99%, ktoré neuspelo v parlamentných voľbách, podalo sťažnosť na Ústavný súd. Predstavitelia strany ich totiž považujú za protiústavné. V podaní okrem iného hovoria o zneužívaní postavenia ústavných činiteľov v rámci predvolebnej kampane.

Voľby považujú za protiústavné

V podaní poukazujú na dve porušenia ústavy a zákona, ktoré mali zasiahnuť do výsledkov volieb, a to konanie policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka a vystupovanie verejných funkcionárov v rámci politickej reklamy.

V prvom prípade policajný prezident podľa Weissa protizákonne zneužil políciu tým, že viedol vyšetrovanie proti hnutiu, aké tu nebolo posledných 22 rokov, a ktoré vraj zastrašovalo voličov a sympatizantov hnutia. "Akcia polície masívnym spôsobom zneistila našich voličov," konštatoval Weiss.

Podľa Weissa bola v čase predvolebnej kampane závažne porušená Ústava SR, konkrétne mal byť porušený ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone verejných funkcií tým, že v kampani vystupovali činní politici.

Hnutie vo voľbách neuspelo

V prípade, že voľby Ústavný súd SR vyhlási za neplatné, alebo zruší výsledok volieb, predseda parlamentu vyhlási nové voľby do Národnej rady Slovenskej republiky do 30 dní od uverejnenia nálezu ÚS SR v Zbierke zákonov Slovenskej republiky.

Hnutie 99 % - občiansky hlas získalo v predčasných voľbách podporu 40 488 hlasov voličov, čo znamenalo zisk 1,58 percenta. Tento výsledok znamenal, že hnutiu sa nevrátila ani predvolebná kaucia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy