Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Brusel nám odporúča obmedziť právomoci generálneho prokurátora
Zdielať na

Brusel nám odporúča obmedziť právomoci generálneho prokurátora

BRUSEL / Európska komisia odporúča Slovensku, aby obmedzila právomoci generálneho prokurátora. Podľa nej je využívanie paragrafu 363 nadužívané a slovenská legislatíva by sa mala viac zosúladiť s tou európskou. V Európskom parlamente v Bruseli riešili stav právneho štátu všetkých členských krajín. Podľa niektorých europoslancov je ale Európska komisia oveľa prísnejšia na krajiny z východnej časti Európskej únie a tým západným toho viac "prechádza".

Právomoci generálnych prokurátorov v Európskej únii si všíma už aj Brusel. "Európske inštitúcie si už dávno všimli, že na Slovensku je nadužívaný paragraf 363," uviedol europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). Podľa Vladimíra Bilčíka (SPOLU, EPP) vyvoláva paragraf viaceré otázky nielen doma, ale aj v európskych inštitúciách.

Podľa europoslancov nemáme na Slovensku dostatočne nastavený systém bŕzd a protiváh. Jeden človek by nemal mať takú silnú právomoc, ale malo by sa napríklad hlasovať. "Ak generálny prokurátor využíva paragraf 363, tak nikto nie je oprávnený tvrdiť, či ide o jeho nadužívanie alebo podužívaniem, je to jeho rozhodnutie," vysvetlila Monika Beňová (SMER-SD, SD).

Ako ďalej dodal Ďalší europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP), Európska komisia odporučila harmonizovať pravidlá pre generálneho prokurátora, aby boli v súlade s ďalšími členskými krajinami EÚ. "Nie je v súlade s tým princípom právneho štátu, lebo často nahrádza sudcu," doplnil podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka (PS, RE).

Europoslanci ale vyčítajú Európskej komisii, že ku západným krajinám je oveľa viac benevolentnejšia. Spomína sa prípad Jozefa Chovanca, ktorý za zvláštnych okolností zomrel po zásahu policajtov v Bruseli. "Musím povedať, Európsky parlament tento prípad ani len nespomína vo svojej správe, hoci detailne spomína iné prípady v iných krajinách," ozrejmila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

Europarlamentnú vyšetrovaciu misiu, aká bola na Slovensku napríklad po udalostiach na Zámockej, dokonca výbor pre občianske slobody v prípade Jozefa Chovanca zamietol. "Nie sú tam kritéria, podľa ktorých sa hodnotí právnosť štátu v jednotlivých štátoch a to treba urobiť," uzavrel ďalší europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy