Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Stačia sankcie alebo pritvrdíme? Europoslanci a odborník Duleba diskutovali o aktuálnej situácii na Ukrajine
Zdielať na

Stačia sankcie alebo pritvrdíme? Europoslanci a odborník Duleba diskutovali o aktuálnej situácii na Ukrajine

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Už je to 23 dní od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Označia európski lídri Putina vojnovým zločincom? Mal by svet pritvrdiť v otázke sankcií voči Rusku? V diskusii európskeho parlamentu sa rozprávali o aktuálnej situácii na Ukrajine a o jej vplyve na budúcnosť Európy europoslanci Monika Beňová, Ivan Štefanec a Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. 

"Putin je vojnovým zločincom"

Vyhlási podobné vyjadrenie aj niekto z Európskeho parlamentu. "Bezpochyby všetko to, čo sa deje na Ukrajine je vojna. Treba si ale ctiť medzinárodné právo a to, čo sa v ňom píše. Vojnovými zločincami nazývame iba tých, ktorí boli za vojnové zločiny odsúdení, preto ešte lídri európskych krajín neprichádzajú s týmto výrokom ako povedal americký prezident," reagovala na Bidenove slová europoslankyňa Monika Beňová. Podľa nej je dôležité spýtať sa aký význam má takéto tvrdenie, je podľa nej treba najprv prísť s riešeniami ako tento konflikt ukončiť. "Ja ho tak nazývam každý deň. Rád nazývam veci také, aké sú. To, čo sa deje na Ukrajine je zločinom. Je otázkou času kedy to bude súčasťou a zahlasujú za toto vyjadrenie aj v parlamente," vyjadril sa europoslanec Ivan Štefanec. Monika Beňová by za to nehlasovala, naopak Štefanec by hlasoval za. 

"Súd v Haagu odsúdil konanie Rusov na Ukrajine za genocídu. Genocída je vojnový zločin. To, čo sa tam deje má na svedomí Putin. Je jasné, kto nesie zodpovednosť za genocídu, ktorá sa deje na Ukrajine," uviedol Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. 

Treba pritvrdiť ešte viac v sankciách a zakázať akékoľvek nákupy surovín z Ruska?

Aktuálne Európsky parlament schválil odpojenie sa od ropy a plynu do roku 2027. "Dá sa to skôr, ale nedá sa to hneď a okamžite tak, aby sme nemali hospodárske škody. Je to morálna otázka. Z pohľadu morálnej otázky by sme to mali spraviť hneď. Rusi exportujú suroviny, zbrane a dezinformácie," konštatoval europoslanec Štefanec. Podľa europoslankyne Moniky Beňovej by sme to nemali robiť hneď, ale nechať lehotu odpojenia do roku 2027. 

Celú diskusiu si môžete pozrieť TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy