Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európsky parlament: Naším cieľom je spájať ľudí a vypočuť si ich problémy
Zdielať na

Európsky parlament: Naším cieľom je spájať ľudí a vypočuť si ich problémy

BRATISLAVA / Začiatkom mája sa konala konferencia o budúcnosti Európy. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzýva všetkých Európanov, aby sa zapojili do diskusií o prioritách Európskej únie.

"Komunikácia je veľmi dôležitá pre Európsky parlament, a práve to je mojou prácou. V tejto chvíli mám na starosti svetové kancelárie, ktoré komunikujú s centrálou Európskeho parlamentu. Tie sa snažia komunikovať medzi sebou, ale aj približovať svojim občanom Európsku úniu," povedal riaditeľ na Generálnom direktoriáte EP pre komunikáciu Stephen Clark.

Konferencia o budúcnosti Európy sa týka každého obyvateľa únie, pretože spája hlavných predstaviteľov, vlády s bežnými občanmi. "Na európskej úrovni sa organizujú občianske panely, ktoré sa budú konať v septembri. Práve to bude príležitosť, aby vybraní ľudia poskytli svoj názor na politiku. Celé by to malo byť interaktívne a úprimné," uviedol Clark. 

Na národnej úrovni budú prebiehať rôzne podujatia v krajinách, kde budú mať ľudia možnosť komunikovať s miestnymi zástupcami a poskytovať im svoje názory. "Európsky parlament sa bude snažiť robiť všetko pre to, aby každý vedel o čo ide. Zriadili sme aj internetovú stránku, kde ľudia budú môcť písať svoj názory a námety. Zároveň budú môcť sledovať podujatia v ich blízkosti," povedal Clark. Európsky parlament sa bude snažiť, aby sa zapojilo čo najviac ľudí. 

"Najvyťaženejším obdobím bude jeseň, kedy budú prebiehať stretnutia s občanmi. Očakávame, že získame podklady na plenárnu schôdzu. Konferencia bude uzavretá v apríli 2022, kedy sa rozhodneme, ako naložíme s nadobudnutými informáciami," uviedol. Súbežne s konferenciou vznikla aj iniciatíva "Spoločne.eu", tá slúži na spájanie obyvateľov Európskej únie. "Zapájajú sa hlavne mladí, na školách a univerzitách. Sami organizujú stretnutia a chcú riešiť problémy," povedal Clark. "Táto iniciatíva, by mala ľuďom pomôcť vyjadriť ich názor a presvedčenie. Chceme, aby sa zapojili bežní občania," dodal. "Cieľom je vytvoriť záujem o Európsky parlament. Hlavne na Slovensku ľudia nemajú ani záujem voliť do tohto orgánu, neuvedomujú si dôležitosť tejto organizácie," povedal Clark. 

Pandémia zasiahla aj Európsky parlament, ten sa musel presunúť do online priemyslu a podujatia boli realizované len online. "Museli sme fungovať aj počas pandémie, o to viac keďže osobný kontakt bol obmedzený. My sme spojkou medzi europoslancami a kanceláriou," uviedol. "Počas pandémie sme využívali online prostriedky. Nebolo to na škodu, práve toto nám umožnilo komunikovať s väčším spektrom ľudí." 

"Európsky parlament nemohol mať pauzu, bolo potrebné schvaľovať zákony a legislatívu. Pracovali sme na fonde obnovy a naše prieskumy nám hovoria, že občania vidia, že EU je potrebná. zaregistrovali sme zvýšenie podpory od občanov," povedal Clark. Európsky parlament momentálne pracuje na budovaní návštevníckych centier v každej z európskych metropol. "Jedno z nich bude v Bratislave, bude to miesto, kde ľudia môžu prísť a dozvedia sa niečo o Európskej únii," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy