Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tenisový svet sa naďalej strachuje o čínsku tenistku, nepomohol ani videohovor
Zdielať na

Tenisový svet sa naďalej strachuje o čínsku tenistku, nepomohol ani videohovor

Ženská tenisová asociácia WTA má aj naďalej pochybnosti o bezpečí bývalej svetovej jednotky vo štvorhre Pcheng Šuaj. Početné obavy nerozptýlil ani videohovor čínskej hráčky s predsedom MOV Thomasom Bachom.

S čínskou tenistkou Pcheng Šuaj, o ktorú sa posledné dni mnohí strachovali, sa spojil prezident MOV Thomas Bach. Bývalá svetová jednotka v štvorhre mu vo videohovore povedala, že je v poriadku a v bezpečí. Požiadala o rešpektovanie súkromia. Podľa šéfa WTA Stevena Simona však naďalej nie je jasné, či je Peng naozaj slobodná.

Hráčka na začiatku mesiaca zverejnila text, v ktorom stálo, že sa stala obeťou sexuálneho napadnutia niekdajším čínskym vicepremiérom. Bach jej zavolal krátko po tom, čo sa v čínskych médiách objavilo video, na ktorom je Peng na mládežníckom turnaji v Pekingu, máva divákom a rozdáva autogramy. Obavy to ale nerozptýlilo. Z čínskeho internetu cez víkend zmizlo jej meno, rovnako slovo tenis.

​Čínski predstavitelia doteraz aféru nekomentovali. WTA ešte v piatok pohrozila zrušením všetkých turnajov v Číne. Jej prípad umocňuje nevôľu z usporiadania olympijských hier v krajine. Umlčanie pre režim nepohodlných jedincov presne zapadá do porušovania ľudských práv.

Súvisiace články