Jasno
28°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
Vláda chce zvýšiť príplatky za nočné služby a prácu počas sviatku
Zdielať na

Vláda chce zvýšiť príplatky za nočné služby a prácu počas sviatku

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Vláda plánuje DO roku 2026 priblížiť minimálnu mzdu na úroveň takmer tisíc eur. Zatiaľ ale nemá dohodu tripartity. Zamestnávatelia majú viacero výhrad. Túto snahu kritizuje aj SAS, podľa ktorej by to mohlo poškodiť práve zamestnávateľov. Vláda by však chcela zvýšiť aj príplatky za prácu v noci a počas sviatku.

"Ja podporujem. V konečnej miere programové vyhlásenie vlády hovorí z 57 % na 60 % priemeru mzdy," povedal Ján Richter, poslanec strany Smer-SD. "Jednoducho minimálnu mzdu naviažeme na priemernú mzdu v hospodárstve. Ak sa nám zvyšuje priemerná mzda v národnom hospodárstve musí sa to odzrkadliť aj na minimálnej mzde," dodala Denisa Saková, ministerka hospodárstva. 

K dohode so zamestnávateľmi zatiaľ nedošlo 

O zmene, ktorá má platiť od roku 2026 rokovala tripartita. Minister práce chcel návrh predložiť už na júnovú schôdzu. K dohode so zamestnávateľmi ale nedošlo. A tak sa musí novela zákona o minimálnej mzde odložiť na neskôr. "Vzhľadom na to, že bola tam nedohoda na tripartite, je dohoda taká, že sa presunie návrh na jeseň," ozrejmil Richter. 

"Naše zásadné pripomienky neboli akceptované a rozpor sa nepodarilo odstrániť ani na rozporovom konaní," priblížil Oto Nevický z generálneho sekretáru AZZZSR. Po novom by mala byť minimálna mzda až 920 eur. Dnes je to 750 a rastie automaticky. "Ešte stále máme rok 2025, kde rátame, že príde k nejakej dohode medzi zamestnávateľmi a zamestnancami. A v roku 2027 to už je plánované na úrovni 970 eur," opísala Saková. 

Opozícia návrh kritizuje

SaS to kritizuje s tým, že zamestnávateľ má len dve možnosti. Buď vyššiu minimálnu mzdu vyplatí, alebo zamestnanca prepustí. "Treba dávať pozor na to, že vysoká minimálna mzda berie prácu práve tým, ktorí sú na tom najťažšie. Najlepšie riešenie je, dohodnúť sa," Marián Viskupič, poslanec strany SaS. 

Od minimálnej mzdy sa ale odvíjajú aj nočné a sviatkové príplatky. "Ale premietnutie tej minimálnej mzdy do tých príplatkov, je pre nich väčší problém. Bohužiaľ sme na chvoste Európy. To znamená, pokiaľ je nevyhnutné, aby takáto práca bola, mala by byť viacej zaplatená," dodal Richter. "Musíme sa aj my ako sociálno-demokratická vláda starať o to, že zamestnanci budú mať takú odmenu, akú si zaslúžia," dodala Saková. 

Podľa SaS sú ale príplatky problém. "Ktoré potom už jasne robia našich zamestnávateľov nekonkurencie schopnými oproti zahraničiu. Čo neznamená nič iné, než že môžeme prísť o tie pracovné miesta," doplnil Viskupič. "AZZZ neodporúča materiál na ďalšie legislatívne konanie," znelo vo vyhlásení AZZZ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy