Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov o rodine a manželstiev rovnakého pohlavia
Zdielať na

Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov o rodine a manželstiev rovnakého pohlavia

Zdroj: TASR

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Ústavný súd (ÚS) SR odmietol návrh skupiny poslancov na posúdenie legislatívnej nečinnosti Národnej rady SR, spočívajúcej v neprijatí právnej úpravy uznávajúcej páry rovnakého pohlavia. Zároveň prijal na ďalšie konanie alternatívny návrh na posúdenie ústavnosti častí zákonov, ktoré sa týkajú manželstva.

Snahou poslancov v podaní bolo okrem iného rozšíriť ochranu zákona o rodine aj na rodiny založené inak ako manželstvom a vytvoriť tak aj priestor pre inštitút na uznanie a ochranu párov rovnakého pohlavia.

Snahou poslancov v minuloročnom podaní bolo okrem iného rozšíriť ochranu zákona o rodine aj na rodiny založené inak ako manželstvom a vytvoriť tak aj priestor pre inštitút na uznanie a ochranu párov rovnakého pohlavia. Napadnuté časti sa týkajú zákona o rodine, Občianskeho zákonníka a zákonov o sociálnom poistení a peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Cez podanie na ÚS poslanci žiadali, aby naplnil ľudskoprávne štandardy uznania a ochrany vzťahov párov rovnakého pohlavia. "Sme presvedčení, že Ústavný súd je tá inštitúcia, ktorá môže vyslať jasný odkaz Národnej rade, aby prijala právnu úpravu, ktorá bude v súlade s ústavou, zaručí týmto ľuďom uznanie a prizná im práva, ktoré im patria, aby sa porátali s bežnými životnými situáciami, ako napríklad dedenie, vdovské a vdovecké dôchodky, pokračovanie v živnosti po smrti partnera alebo partnerky, úrazové dávky, ošetrovanie chorého partnera a chorej partnerky, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia či informovanosť o zdravotnom stave partnera," uviedla Mária Kolíková (SaS).

Podanie skupina vtedajších poslancov zdôvodnila tým, že sa doteraz nepodarilo v NR SR presadiť legislatívne návrhy na uznanie párov rovnakého pohlavia. V niektorých krajinách, kde podľa nich politici neboli schopní sa posunúť ďalej na ceste k rešpektovaniu práv menšín, pomohol ústavný súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy