Polojasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Koaliční lídri sa na stretnutí dohodli na všetkom. Čo mysleli pod "všetko", nevieme
Zdielať na

Koaliční lídri sa na stretnutí dohodli na všetkom. Čo mysleli pod "všetko", nevieme

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koaličné strany sa dohodli na všetkom. Túto vetu dostali médiá do mailovej schránky. Po prvý raz od prezidentských volieb sa totiž stretol koaličný trojlístok. Posledné dni sa špekulovalo, že bude riešiť aj zmeny na ministerstvách. To sa nepotvrdilo. Čo presne si máme predstaviť pod slovami "dohodlo sa všetko" nevieme, politici sa novinárom vyhli. Že išlo o rokovanie v dobrej nálade naznačil, ale novozvolený prezident Peter Pellegrini zdvihnutým palcom.

Streda 13:00 na Úrad vlády prichádzajú koaliční partneri, ale aj niektorí ministri, či poslanci. Program neznámy. "Nie som účastný, ale predpokladám, že to bude riešenie budúceho predsedu Národnej rady, alebo či dôjde vo vzťahu k vláde k nejakým zmenám," uviedol Tibor Gašpar, poslanec za stranu Smer-SD.

A práve o možných výmenách na ministerstvách sa posledné dni výrazne špekuluje. Hovorí sa o novom rozdaní kariet. "Možno nejaké informácie mám, ale keď idete hrať poker, tak neukážete všetky karty," ozrejmil Roman Michelko, poslanec strany SNS.

Zloženie ministrov môže naznačovať Šeligov status

Čoraz častejšie sa spomínal možný odchod Tomáša Druckera zo školstva na zdravotníctvo, či výmena ministerky kultúry. "Ak by došlo k zmenám, tak budú minimálne, koaličné počty sa nemenia," priblížil Gašpar. "Všetko odpálil status Šeligu, tam dal nejaký nový menoslov a sa začali rozvíjať veci," povedal Michelko.

O čom konkrétne hovorí Šeligov status? Do vlády sa podľa neho dostane napríklad Rudolf Huliak, Tomáš Taraba získa rezort hospodárstva a SNS vyfúkne Hlasu školstvo Hlas zase SNS rezort kultúry. "Nebudem hovoriť dopredu karty, skrátka máme rezorty, stojíme za nimi, nebudeme ich meniť, nechceme ich meniť a ani rozširovať počty rezortov," vyhlásil Michelko. 

Andrej Danko môže mať záujem o post predsedu

Napriek týmto slovám sme sa snažili zistiť, či koaličná rada prerozdelenie postov predsa len riešiť nebude. Viacerí ministri nám mimo záznam povedali, že k rošáde by prísť nemalo. To, že sa o ministerstvách na koaličnej rade nerozprávalo tvrdí aj strohý mail z Úradu vlády. "Na programe koaličnej rady bola koordinácia postupu koaličných strán počas schôdze. Koaličné strany sa dohodli na všetkom," znelo v stanovisku Úradu vlády.

Otázne je, či dobrá nálada koaličným partnerom zostane aj v ďalších dňoch. V kuloároch sa rozpráva o tom, že by Andrej Danko mohol mať záujem o uvoľnený post predsedu Národnej rady. "Či tam došlo k nejakým politickým dohodám vám neviem povedať," dodal Gašpar. "Počkajte si na tlačovku po koaličnej rade," doplnil Michelko. K tej ale neprišlo. Na čom všetkom sa koaliční partneri dohodli sa zrejme ukáže až v polovici apríla, keď sa začne riadna schôdza Národnej rady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy