Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prezidentke zatiaľ novelu Trestného zákona nedoručili
Zdielať na

Prezidentke zatiaľ novelu Trestného zákona nedoručili

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka stále nemôže rozhodnúť o tom, ako naloží s kontroverznou novelou trestného zákona. Nedoručili jej ju ani na piaty deň od schválenia v parlamente. Skracuje sa tak aj čas pre ústavný súd, aby o ňom prípadne rozhodol. A Robert Fico najnovšie vyzýva hlavu štátu, aby sama navrhla predĺženie lehôt pri znásilnení, ktoré koalícia ešte minulý týždeň obhajovala.

​Čím neskôr novelu Trestného zákona prezidentke doručia, tým kratší čas na rozhodovanie bude mať a ľahká voľba to nebude. Môže si vybrať, že ho bude hneď vetovať, alebo ho podpíše napriek tomu, že s ním nesúhlasí a dá ho posúdiť ústavnému súdu.

Politológ radí zákon vetovať

Obe možnosti majú svoje pre a proti a pri oboch sa zároveň ráta každý deň. Novela totiž vstúpi do praxe o necelých 5 týždňov a ústavný súd taký komplexný zákon nedokáže posúdiť takpovediac na počkanie. Nateraz sa tak zdá pravdepodobnejšie, že zákon podpíše. To, že s ním nesúhlasí podľa ústavného právnika nehrá rolu. "Tí, ktorí poznajú pravidlá šachu vedia, že jeden z hráčov obetuje figúrku, aby si získal lepšie postavenie do budúcna. Tu by hlava štátu obetovala právo veta, aby získala väčší priestor pred súdom," opísal Vincent Bujňák, ústavný právnik Právnickej fakulty Univerzity Komenského.

Úplne opačný pohľad má politológ. Ak by mal prezidentke radiť, odporučil by jej jednoznačne zákon vetovať. "Ja som o tom presvedčený, lebo získame mesiac na to, aby sa našli, dúfajme, nejakí poslanci v tej vládnej koalícii, ktorí si uvedomia, že akým spôsobom to prešlo, je škandalózne a nechajú to prejsť v štandardnom legislatívnom konaní," uviedol Samuel Abrahám, politológ a rektor BISLA.

Robert Fico zákon zadržiava

Schválený zákon z parlamentu putuje do prezidentského paláca väčšinou na druhý deň. V prípade trestnej novely sa tak nestalo ani po piatich dňoch. Opozícia tvrdí, že zákon zadržiava premiér Robert Fico. Ten medzitým vyzval prezidentku, aby sama navrhla zvýšenie premlčacích lehôt pri znásilnení a ďalších skutkoch proti zdraviu či dôstojnosti.

Koalícia pritom ešte minulý týždeň hovorila že 10-ročné lehoty majú ženy motivovať, aby šli čo najskôr na políciu. "Vyzývam pani prezidentku, aby pri vrátení zákona do národnej rady ako jednu z pripomienok navrhla aj 20-ročnú premlčaciu lehotu, vládna koalícia sa bude touto pripomienkou zaoberať," uviedol Robert Fico, predseda vlády SR.

Fica sa vraj skrýva za prezidentkinu sukňu

"Zo strany koalície je to úskok, nechcú, aby tu bol akýkoľvek priestor ten zákon zastaviť. Chcem vyzvať Fica, aby nebol zbabelec a neskrýval sa za prezidentkinu sukňu," vyzýva Mária Kolíková z hnutia Za ľudí. "Určite s tým kalkulujú a dúfajú, že sa im to podarí zabezpečiť tak, aby ta novela nadobudla účinnosť aspoň na 1 deň," povedala Lucia Plaváková, poslankyňa strany Progresívne Slovensko. "Ale presne na to je úrad prezidentky, aby keď nastanú také situácie, vzniesla výhradu," dodal podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko. 

Ústavný súd dostal za svoju históriu celkovo 105 podnetov na pozastavenie účinnosti zákona. Približne v pätine prípadov navrhovateľom aj vyhovel. Automaticky to ale neznamená, že zákon potom aj vyhlási za protiústavný. Právnik však upozorňuje ešte na jednu vec, naťahovanie času nepomáha ani ľuďom z praxe, teda policajtom, prokurátorom, či sudcom. Bujňák - "Nemôžete to ľudom len tak dať, musia sa na to pripraviť bla bla

Súvisiace články

Najčítanejšie správy