Jasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Robert Fico nevyslyšal prosby koaličného kolegu: Odsúhlasil balík sankcií proti Rusku
Zdielať na

Robert Fico nevyslyšal prosby koaličného kolegu: Odsúhlasil balík sankcií proti Rusku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Andrej Danko opakovane a nahlas vyjadruje nesúhlas s postojom Slovenska k Ukrajine. Naposledy pred samitom v Bruseli, na ktorom Robert Fico odsúhlasil otvorenie prístupových rokovaní s Ukrajinou o vstupe do EÚ aj ďalší balík proti-ruských sankcií.

V Bruseli sa chystá otvorenie prístupových rokovaní s Ukrajinou. Predseda vlády to ešte pred samitom odprezentoval poslancom. Zo strany poslancov za SNS si nevypočul žiadne výhrady. Ohradili sa až neskôr, keď sa postavili za Andreja Danka. Na tlačovke verejne radil premiérovi, aby spoločný postup únie zablokoval. "Nevidíme dôvod, aby sa predseda vlády za našu koalíciu hlásil k myšlienke, že Ukrajina má možnosť otvoriť prístupové rokovania," uviedol Andrej Danko. 

Robert Fico odsúhlasil nielen prístupové rokovania s Ukrajinou, ale aj ďalší balí sankcií proti Rusku, hoci ich v minulosti označoval za nezmyselné. Jeho koaličný kolega Andrej Danko žiada o ich zrušenie. "Povedali sme, že budeme vždy analyzovať dopady sankcií pre Slovensko a pre Európsku úniu. Všetky rezorty mi avizovali, že nevidia žiadne dopady, pokiaľ ide o našu ekonomiku," zneli slová predsedu vlád. Robert Fico odignoroval priania Andreja Danka. Strana SNS z tohto pravdepodobne nevyvodí žiadne dôsledky. 

Fico pred voľbami štekal a teraz poslúcha, tvrdí Šimečka

"Hovorili, že Ukrajina je fuj. Teraz tvoria súčasť koalície, ktorá úplne a to bez najmenších problémov, odklepne všetko," vyjadril sa Richard Sulík. "Robert Fico pred voľbami štekal a odrazu je veľmi poslušný," dodal Michal Šimečka. Fico sa ohradil, že svoje právo veta si šetrí. "V budúcnosti budú témy, ktoré budú pre Slovensko výsostne dôležité," uviedol. Minister financií to odôvodnil tak, že neriešia svoje problémy na verejnosti. "Na rozdiel od bývalej vlády," povedal. "Ak dostali rozum, či už pán Fico alebo pán Taraba, ja im to vyhovárať nebudem," doplnil Šimečka. 

Overený modus jeden kritizuje, druhý ignoruje. Dvojica lídrov koalície si to bude opäť môcť vyskúšať na konci januára, kedy plánujú európski lídri odsúhlasiť 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy