Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Štát chce nájsť peniaze na rodičovský aj 13. dôchodok. Neziskovky by museli svoje aktivity obmedziť
Zdielať na

Štát chce nájsť peniaze na rodičovský aj 13. dôchodok. Neziskovky by museli svoje aktivity obmedziť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po prvotnom návrhu presunúť financovanie rodičovského dôchodku na systém dvoch percent hľadá vláda zjavne aj iné riešenie. Politickú zhodu však ešte nenašla. Organizácie z neziskového sektora sú stále v pohotovosti. V zámere vlády vidia ohrozenie svojho fungovania a preto spustili aj petíciu. Podľa nich totiž takto rozbiť systém, ktorý funguje už dvadsať rokov, nemá logiku.

​Petícia proti zmene prerozdeľovania dvoch percent z daní má zatiaľ 29-tisíc podpisov. Podľa komory neziskoviek by to síce nie všetky položilo úplne na kolená, ale mnohé z aktivít by museli obmedziť. "Večer o ôsmej sme zdvihli v lige proti rakovine telefón, po desiatich minútach plaču sme sa dozvedeli že ide o ženu s rakovinou pankreasu, ktorá sa nevie nikam dovolať. My sme ju prepojili s psychologičkou a onkologičkou. Keď to nebudeme robiť my, tak kto?" povedala Eva Kováčová z Ligy proti rakovine.

"Obávame sa tejto zmeny, čo by to prinieslo a určite by tam bol výpadok našej pomoci," uviedla Katarína Bagľašová z organizácie Deťom s rakovinou n.o. "V prípade, že sa mechanizmus dvoch percent zmení, tak tisícky detí s postihnutím prídu o príspevok, ktorým si platili terapie," uviedla Monika Fričová z Platformy rodín so zdravotným znevýhodnením. "V mene detí a rodín, v mene tých, ktorým my neziskovky pomáhame, nechajte nám dve percentá," povedala Mária Jasenková, riaditeľka neziskovej organizácie Plamienok. 

Štátny rozpočet nezvládne rodičovský dôchodok aj 13. dôchodok

Ako tento boj dopadne je zatiaľ otázne. Minister práce ale avizuje, že peniaze na 13. dôchodok by sa mohli nájsť aj zrušením rodičovského dôchodku. Proti tomu ale vystupuje SNS. "Stojíme za tým, aby zostal," uviedol Tomáš Taraba, minister životného prostredia. Na koaličnej rade vraj predstavia viacero riešení, ktoré by mohli uspokojiť aj SNS a nezasiahlo by to neziskový sektor a bolo by to udržateľné aj pre štátnu kasu.

"Ja to vnímam tak, že nie je možné vyplatiť 13. dôchodok aj rodičovský dôchodok. To rozpočet nezvládne. Takže musí sa nájsť nejaké riešenie," uviedol minister financií Ladislav Kamenický. "Myslím si, že môže dôjsť k dohode naprieč politickým spektrom, aby bol aj 13. dôchodok, aj žiadna diskriminácia rodičov, ktorí vychovali svoje deti a boli na materskej, a tiež aby sa nerozširoval zoznam uchádzačov, ktorí majú nárok na dve percentá z daní," dodal minister práce Erik Tomáš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy