Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ficovo turné po ministerstvách pokračuje. Čo všetko zveril do rúk Martine Šimkovičovej?
Zdielať na

Ficovo turné po ministerstvách pokračuje. Čo všetko zveril do rúk Martine Šimkovičovej?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Turné premiéra Roberta Fica a oficiálne uvítanie ministrov v pondelok 6. novembra pokračovalo na ministerstve kultúry, obrany a financií. Všade sa zdržal zhruba 45 minút a krátke vyhlásenia v spoločnosti ministrov boli opäť bez možnosti novinárskych otázok.

Premiér: Kultúra sa musí vrátiť k duchu národných tradícií a dedičstva

Fico označil ministerstvo kultúry za mimoriadne dôležité pre Slovensko. V tejto súvislosti ministerku požiadal, aby rezort pod jej vedením venoval výraznú pozornosť zviditeľňovaniu odkazov najvýznamnejších míľnikov, udalostí i osobností v histórii Slovákov. "Prosím, venujte pozornosť veľkomoravskej i cyrilometodskej tradícii, meruôsmym rokom, významným slovenským dejateľom. Nezabúdajte na také výrazné udalosti a dátumy, ako bol napríklad 17. júl a Deň prijatia deklarácie o zvrchovanosti SR," požiadal. 

Od Šimkovičovej očakáva, že filozofia rezortu bude úplne iná ako v predchádzajúcich troch rokoch a rezort sa vráti k "duchu slovenského národa". Najbližší tím, ktorý si nová ministerka vybrala, dodáva Ficovi vieru, že sa táto vízia podarí naplniť. "Toto ministerstvo, hoci je menšie a bude musieť reagovať v zložitých finančných podmienkach, môže pre Slovensko urobiť viac ako viaceré iné ministerstvá spolu," skonštatoval premiér. Pripustil zároveň, že niektoré otázky týkajúce sa oblasti kultúry čaká pomerne náročná diskusia - za jednu z takýchto tém onačil verejnoprávne poslanie RTVS.

Celú tlačovú besedu po návšteve ministerstva kultúry nájdete TU.

Fico žiada inventúru vojenského materiálu, Kaliňák avizuje prehodnocovanie zmlúv

Premiér Robert Fico (Smer-SD) požiadal ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) vzhľadom na objem doterajších dodávok na Ukrajinu o inventúru vojenského materiálu. Vojenskú pomoc Ukrajine naďalej odmieta. Zbrojárskym firmám zo Slovenska však v prípade záujmu dovážať zbrane brániť neplánuje. Kaliňák chce prehodnotiť politické a komerčné zmluvy. Zhodli sa na podpore slovenského zbrojárskeho priemyslu. 

"Urobíme všetko pre to, aby sme Ukrajine pomohli humanitárne a civilne. Predpokladám, že jednou z takých vecí by mohlo byť odmínovanie," načrtol Fico. Vie si tiež predstaviť zdravotnícku pomoc či opravu civilných objektov. Pomoc chce podmieňovať konkrétnymi krokmi. V rámci NATO si Slovensko podľa premiéra bude plniť to, čo sa od členskej krajiny očakáva. Za najkrátkodobejšie úlohy označil minister reakciu na migračnú krízu. Obidva rezorty dokážu podľa neho túto situáciu zvládnuť.

Prehodnotiť sa majú aj zmluvy uzavreté v posledných mesiacoch. "Mnohé boli uzatvorené škandalóznym spôsobom a za nevýhodných podmienok. To, na čom budeme trvať, je slovenská pozícia a vyrovnanie postavenia ministerstva obrany v týchto zmluvách tak, aby sme boli rovnocenným partnerom," skonštatoval Kaliňák.

Celú tlačovú besedu po návšteve ministerstva obrany nájdete TU. 

Premiér: Návrh rozpočtu má MF predstaviť po schválení programového vyhlásenia

Po tom, ako bude schválené programové vyhlásenie novej vlády, ministerstvo financií by malo predstaviť návrh rozpočtu na budúci rok koaličným partnerom aj Európskej komisii (EK). Snaha bude schváliť ho ešte do konca roka, aby sa predišlo rozpočtovému provizóriu. Rezort financií na budúci rok pripravuje tiež vyššie zdanenie ziskov bánk. Už tento týždeň v stredu (8.11.) má predložiť vláde aj návrh bonifikácie vysokých úrokov pri hypotékach. Po prvej návšteve rezortu financií pod vedením nového ministra Ladislava Kamenického to uviedol premiér Robert Fico (obidvaja Smer-SD).

"My sme sa dohodli s pánom ministrom, že ešte do schválenia programového vyhlásenia vlády absolvujeme niekoľko veľkých odborných stretnutí, kde musíme namaľovať prípravu rozpočtu, pretože akonáhle bude schválené programové vyhlásenie vlády, chceli by sme predložiť koaličnej rade a potom vláde návrh (rozpočtu)," avizoval Fico. Tento návrh ešte musí ísť aj na posúdenie Európskej komisii (EK).

Realita vo verejných financiách, ktorú zanechali predchádzajúce vlády, je podľa premiéra "krutá". "Celkovo sa berie na vedomie v celej Európskej únii a v eurozóne, že máme najhoršie verejné financie, že prudko stúpol verejný dlh, že bude historicky vysoký deficit verejných financií," vyhlásil s tým, že kabinet pod jeho vedením má veľmi málo času na prípravu rozpočtu. V tejto súvislosti vytkol úradníckej vláde pod vedením Ľudovíta Ódora, že nepripravila žiadny reálny návrh, iba vyrovnaný rozpočet, kde "všetko zosekala".

Celú tlačovú besedu po návšteve ministerstva financií nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy