Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Masívna modernizácia armády: jej obranyschopnosť je vyššia ako v minulosti
Zdielať na

Masívna modernizácia armády: jej obranyschopnosť je vyššia ako v minulosti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Najväčšie nákupy vojenskej techniky urobila v roku 2018 vláda Smeru a SNS. Za stíhačky F-16 zaplatili dve miliardy eur.

Charakteristika slovenskej armády sa v posledných troch rokoch dá najvýstižnejšie opísať ako masívna modernizácia. Napriek proti-americkej rétorike sa najväčší nákup podaril strane SMER-SD a strane SNS, počas ich vlády v roku 2018. Podľa bývalého ministra obrany vyzeral rezort v roku 2020 horšie ako v súčasnosti. Vyjadril sa, že nový minister obrany zažije situáciu, kedy získame modernú západnú techniku. 

Systém protivzdušnej obrany Mantis zahŕňa aj kolesové obrnené vozidlá Patria, pásové obrnence, tanky Leopard a rôzne radary. To je len časť akvizícií novej techniky. Medzi otvorené projekty patria vrtuľníky Viper, ktoré nám Američania ponúkajú za 340 miliónov eur. K otvoreným projektom patrí aj 160 vozidiel Oshkosh, ktoré má uhradiť americký vládny grant. 

"Spoločnosť Oshkosh, ktorá by sa mala stať dodávateľom týchto vozidiel, má navyše zámer spolupráce so slovenskými spoločnosťami, čím bude zabezpečená nielen rýchlosť dodávok náhradných dielov, ale aj opráv," uviedol niekdajší minister obrany Martin Sklenár. SMER-SD v kampani kritizoval najmä nadobúdanie vrtuľníkov Viper a vozidlá Oshkosh. Nový minister obrany Robert Kaliňák zatiaľ svoje stanovisko nevyjadril. Na významných modernizačných projektoch sa podieľal Marián Majer, ktorý bol v roku 2020 štátnym tajomníkom rezortu. 

"Každé politické vedenie má samozrejme právo na svoje politické alebo akékoľvek iné priority. Aj my sme mali svoje videnie sveta a priority, ktoré sme sa snažili presadiť. Čo bolo dôležité, tie priority boli vždy v súlade s potrebami a požiadavkami ozbrojených síl," vyjadril sa Marián Majer. "Môžeme konštatovať, že obranyschopnosť ozbrojených síl je zásadne vyššia ako bola v minulosti," objasnil náčelník generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. 

Podľa júlového prieskumu agentúry AKO by investície do modernizácie armády podporili dve tretiny Slovákov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy