Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Koalícia chce vymenovanú vládu už na ustanovujúcej schôdzi, no prezidentka odmieta kandidáta na ministra
Zdielať na

Koalícia chce vymenovanú vládu už na ustanovujúcej schôdzi, no prezidentka odmieta kandidáta na ministra

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už v stredu sa koná ustanovujúca schôdza novozvoleného parlamentu. Nová koaličná trojka Smer, Hlas a SNS sa netají tým, že už v ten istý deň by chcela, aby prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala nový vládny kabinet na čele s premiérom Robertom Ficom. Problémom je však naďalej Rudolf Huliak, ktorého prezidentka odmietla vymenovať za ministra životného prostredia. No vyzerá to tak, že sa tento problém napokon vyrieši a Ficovi sa vo štvrtok podarí odcestovať do Bruselu na samit v pozícii nového predsedu vlády.

Koalícia chce mať vymenovanú vládu už v deň ustanovujúcej schôdze. "Pretože by počas tejto ustanovujúcej schôdze mohli schôdzu prerušiť, vymenovať vládu, mohli by za ministrov nastúpiť náhradníci," uviedol Peter Pellegrini (Hlas-SD), predseda strany. 

Problémom je však Rudolf Huliak, ktorého prezidentka Zuzana Čaputová odmieta vymenovať a dala jasne najavo, že buď vymenuje celú vládu alebo nikoho. Za to ju v nedeľu opäť skritizoval budúci premiér. "Keby prezidentka chcela, ale nechce. Vymenuje celú vládu bez Huliaka a poverí niektorého z ministrov, aby dočasne riadil ministerstvo životného prostredia," poznamenal Robert Fico (Smer-SD), predseda strany. 

"Pani prezidentka nemôže sama vybrať niekoho, kto bude zastávať funkciu ministra v istom rezorte aj keď dočasne. Na druhej strane som presvedčený o tom, že vládu možno vymenovať aj bez jedného člena," informoval Peter Kresák, ústavný právnik. "Ja som zažil obdobnú situáciu s pánom Kiskom, tam došlo k výhradám pána prezidenta," dodal Pellegrini.

Problémom bol vtedy možný minister vnútra Jozef Ráž mladší, ktorý sa aktuálne stane ministrom dopravy. "V zložení, ktoré mi navrhol, vládu nevymenujem," avizoval Andrej Kiska, bývalý prezident SR.  

"Tak sme o dva dni prišli s iným menom a tým pádom bola situácia vyriešená," doplnil Pellegrini. Kiska následne Pellegriniho vládu vymenoval aj keď sám Pellegrini vtedy hovoril o možnom nebezpečnom precedense.

No zdá sa, že problém sa možno vyrieši aj sám, čo naznačuje kreovanie parlamentných výborov. "Pán Huliak, ktorý je kandidátom na ministra životného prostredia, sme dostali informáciu, že zároveň má byť predsedom Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, čo evokuje, že s ním úplne nerátajú ako s ministrom," ozrejmila Jana Bittó Cigániková (SaS), poslankyňa NR SR.

"Áno, aj túto informáciu máme, ale myslím, že ustúpia teraz na začiatku, aby mal čím skôr Fico vládu, tým, že tam dajú niekoho iného. Keď už budú mať vládu tak si budú robiť čo chcú," poznamenal Michal Šipoš (OĽaNO a priatelia), podpredseda strany. "Budete informovaní v rámci koaličných partnerov, keď sa dohodneme," povedal Rudolf Huliak, nominant SNS na ministra životného prostredia.

"Žiadna osobná ambícia nemôže byť prekážkou v tom, aby Odorova vláda bola čo najrýchlejšie vymenená. Kto kde bude mať reálne akú funkciu, to vyplynie z debát, ktoré budeme mať asi zajtra. My určite nebudeme problémom pre vznik vlády," objasnil Tomáš Taraba, zvolený kandidát za SNS. Povedal Taraba s tým, že nemá ambíciu byť náhradou za Huliaka, no nomináciu nevylúčil.

"Ja si myslím, že pán Huliak je slamenný panák. Oveľa toxickejší je Robert Kaliňák, je v konflikte záujmov, je obchodník so zbraňami," dodal Šipoš.  Andrej Danko sa k rokovaniam cez víkend nevyjadroval. Peter Pellegrini však povedal, že na ťahu sú teraz Robert Fico, predseda SNS a prezidentka. Pokiaľ sa do pondelka nič nezmení, tak sa chce do rokovaní zapojiť sám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy