Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Začali sa politické pytačky. Aké koalície sú ešte stále v hre?
Zdielať na

Začali sa politické pytačky. Aké koalície sú ešte stále v hre?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ako je zrejmé, začali sa politické pytačky. Peter Pellegrini má za sebou prvé oťukávanie sa s progresívcami. Na ťahu je teraz Robert Fico. Práve šéf Smeru má najväčšiu šancu zostaviť novú vládu. Má to však malý háčik. Musí niečo obetovať v prospech človeka, ktorého neraz nazval zradcom.

Výsledky parlamentných volieb nájdete TU.

​V ponuke je bývalý premiér a viacnásobný minister Peter Pellegrini. Vyvolávacia cena - post predsedu vlády. "My budeme čakať, kto bude aký štedrý a čo nám ponúkne," uviedol Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD.

Peter Pellegrini a jeho Hlas sa stáva novou drahou nevestou. Prvé neformálne rokovanie s Michalom Šimečkom z PS už má za sebou. "To nie je arabský bazár, ale potrebujete mať aj informácie, ako je to na druhej strane," uviedol Pellegrini.

​Na rade je teraz stretnutie s víťazom volieb, Robertom Ficom. A práve toto manželstvo by bolo podľa jeho voličov žiadúce. "72 percent z nich by chcelo ísť napríklad so Smerom. S SaS by chcelo ísť 52 percent, s KDH 56 percent a s Progresívnym Slovenskom 34 percent," priblížil Václav Hřích, riaditeľ agentúry AKO.

No a aké koalície sú ešte stále v hre? Vládu sa ako prvý pokúsi poskladať Robert Fico. V jeho prípade sú možné tri cesty. Buď trojkoalícia Smer, Hlas a SNS alebo Smer, Hlas a KDH. Ústavnú väčšinu by sa mu podarilo vyskladať len v prípade, ak by pribral do koalície Danka aj Majerského. Kresťanskí demokrati sa ale zdráhajú. "Voliči KDH sa vyjadrili relatívne jednoznačne. So Smerom by chcelo ísť iba 14 percent z nich ale s Progresívnym Slovenskom 35 percent a s Hlasom 49 percent voličov KDH," informoval Hřích.

"Najvyšší orgán, ktorý rozhoduje o akejkoľvek predvolebnej či povolebnej spolupráci alebo koalícii, je rada KDH. Tá bude zasadať 14. októbra," uviedol Milan Majerský, predseda KDH. "Ústavná väčšina nikdy nebola naša priorita. 79 - 80 poslancov je pohodlná väčšina v Národnej rade," uviedol Robert Fico, predseda strany Smer-SD.

V hre je, že prezidentka zostavením vlády poverí druhú najsilnejšiu stranu, teda Progresívne Slovensko. Kľúčový je stále Hlas. Partnerstvo s OĽaNO je málo pravdepodobné a KDH si bude klásť hodnotové požiadavky. "V niektorých otázkach sú tam priepastné rozdiely medzi politickými stranami. Práve preto si nemyslím, že to bude jednoduchá dohoda," zdôraznil Majerský. "Nenarazili sme na požiadavku, o ktorej by sme sa nevedeli ďalej rozprávať," uviedol Radovan Choleva, riaditeľ komunikačného oddelenia PS.

Aká zostava povedie krajinu nasledujúce štyri roky ukáže vyjednávanie. Dá sa ale očakávať, že Peter Pellegrini ako nový "kráľotvorca" si bude dvíhať svoju cenu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy