Jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Volíte zo zahraničia? Pozor, možnosť odoslania hlasu sa kráti
Zdielať na

Volíte zo zahraničia? Pozor, možnosť odoslania hlasu sa kráti

Zdroj: TASR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra SR pripomína, že na voľbu poštou občanom ostáva len pár dní. Spolu sa na voľbu poštou zaregistrovalo 72 993 voličov a ministerstvo eviduje doteraz 28 500 návratných obálok od voličov zo zahraničia.

"Približne 61 percent zaregistrovaných voličov na voľbu poštou doteraz nehlasovalo," uvádza ministerstvo. Taktiež pripomína, že na odoslanie a doručenie návratnej obálky ostávajú už len necelé dva týždne. Lehota na podanie žiadosti o opakované zaslanie volebných materiálov do zahraničia zas uplynie budúci týždeň v stredu 20. septembra

Pozor, hlasovací lístok voliča bude započítaný v prípade, že návratná obálka bude doručená do podateľne Ministerstva vnútra SR na Drieňovej 22 v Bratislave najneskôr do piatka 29. septembra do 12:00 h.

Zo zahraničia ju môžete zaslať: 

  • osobne,
  • poštou,
  • kuriérskou službou.

Doručenie zo vzdialenejších štátov trvá dlhšiu dobu a netreba odosielanie nechať na poslednú chvíľu. Ministerstvo vnútra všetkým zaregistrovaným voličom odoslalo do zahraničia potrebné materiály na hlasovanie. 

Čo ak vám obálka neprišla?

"V prípade, že pôvodná zásielka sa ministerstvu vnútra vrátila ako neprevzatá, respektíve nedoručená, voliči dostávajú o tom upozornenie prostredníctvom emailovej notifikácie," informuje ministerstvo. Ak vám mail prišiel, máte možnosť požiadať o opätovné zaslanie materiálov a taktiež zmeniť adresu na doručenie.

Urobiť tak môžete prihlásením sa do webovej aplikácie pre voľbu poštou a kliknúť na Žiadosť o opakované zaslanie materiálov na hlasovanie. Posledný možný termín pre podanie žiadosti cez aplikáciu je 20. september. Opakovaná zásielka sa odosiela voličovi jeden, maximálne dva pracovné dni po podaní žiadosti.  

Podrobný postup voľby poštou: 

Voliči s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí nestihnú včas zaslať návratnú obálku alebo ju vôbec neodošlú, majú možnosť voliť v deň volieb na území SR. Hlasovať môžu v obci trvalého pobytu. Vo volebnej miestnosti mimo miesta trvalého pobytu možno hlasovať na základe hlasovacieho preukazu.

Súvisiace články