Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Možnosť voliť poštou zo zahraničia sa kráti. Ostáva už len niekoľko dní
Zdielať na

Možnosť voliť poštou zo zahraničia sa kráti. Ostáva už len niekoľko dní

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Možnosť voliť zo zahraničia sa kráti. Ak žijete mimo Slovenska, túto možnosť máte len do 9. augusta. O voľbu poštou zatiaľ zažiadalo viac ako 40-tisíc voličov. Čo je o 15-tisíc menej ako vo voľbách v roku 2020.

"Áno, volili sme, záleží nám na osude Slovenska, chceme sa vrátiť do demokratickej krajiny, chceme patriť na západ," povedal Roman Láriš, Bratislavčan v Írsku. Pán Láriš nie je jediný, ktorý už v predstihu odvolil. Ministerstvo vnútra eviduje stovky ľudí, ktorí svoje právo využili.  

"K dnešnému dňu už odhlasovalo 700 voličov," uviedla Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb MV SR. Tí, ktorí by chceli voliť, majú čas požiadať o voľbu zo zahraničia do 9. augusta. Ministerstvo vnútra aktuálne eviduje viac ako 40-tisíc voličov spoza hraníc. "Z Českej republiky, potom zo Spojeného kráľovstva, Nemecka, Rakúska, Švajčiarska, Holandska, USA, celkovo z viac ako 100 krajín," informoval Matej Neuman, hovorca Ministerstva vnútra SR. 

Toto číslo je pomerne nízke vzhľadom na počet Slovákov žijúcich v zahraničí. Príkladom sú manželia Hollyovci, ktorí utiekli pred komunistami do Austrálie. Majú dvojité občianstvo, ale o veciach verejných na Slovensku informácie nemajú. Sú takpovediac odtrhnutí od politickej reality.  "Nepoznáme politické strany, ich mená, pre nás je ťažké voliť, poznáme len Čaputovú. Máme iné záujmy," uviedla rodina žijúca v Austrálii. Najviac hlasov zo zahraničia posledné voľby 2020 získalo Progresívne Slovensko.

Druhá v poradí bola strana Za ľudí, ktorá sa aktuálne pripojila k Igorovi Matovičovi. "Nenechajte nás v tom samých," vyjadrila sa predsedkyňa Za ľudí Veronika Remišová. Manželia Hollyovci sú momentálne v Európe a zrejme pôjdu napokon voliť. A dôvod, prečo ísť voliť, je jednoduchý. Nechcú, aby Slovensko ovládli nedemokratické sily. Po radu, ako na to, si idú do rodného mesta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy