Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Čo sa myslí vyjadreniami o rozviazaní rúk polícii? Situáciu so Šimkom a Hamranom už rieši aj Ódor
Zdielať na

Čo sa myslí vyjadreniami o rozviazaní rúk polícii? Situáciu so Šimkom a Hamranom už rieši aj Ódor

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Ľudovít Ódor chce zabezpečiť nepolitický, bezproblémový chod polície a vyšetrovanie citlivých káuz bez akýchkoľvek pochybností. Povedal to po rokovaní vlády na margo vyjasňovania si názorov medzi ministrom vnútra Šimkom a policajným prezidentom Hamranom o rozviazaných rukách polície.

Minister Šimko nedávno na sociálnej sieti napísal, že mu nie je jasné, čo sa myslí vyjadreniami o rozviazaní rúk polícii. Poukázal na to, že v demokratickej spoločnosti si nemôže "ozbrojená, represívna štruktúra" robiť, čo sa jej zachce, ale donucovacia moc štátu musí byť pod veľmi presne ustanovenou, ale účinnou kontrolou politickej moci. "Ja si myslím, že nikto nemôže mať úplne rozviazané ruky - ani minister, ani policajný prezident, ani nikto. Sme viazaní ústavou, zákonom," uviedol Ivan Šimko, minister vnútra SR.

Text ministra na sociálnej sieti vzbudil rozruch, musel si ho dokonca vysvetľovať s policajným prezidentom Štefanom Hamranom, ktorý vraj naznačil svoj odchod. "Ja si myslím, že neodíde," povedal Šimko. Policajný prezident Hamran situáciu nekomentoval.

Zo slov Ivana Šimka je rozhorčené OĽaNO, vrátane predchádzajúceho ministra Mikulca, lebo nechcú návrat starých čias. "Pred rokom 2020 - uplynulých 12 rokov - polícia bola pod kontrolou mafie, mala zviazané ruky," uviedol Roman Mikulec, bývalý minister vnútra SR. "Minister vnútra Ivan Šimko by mal okamžite odvolať policajného prezidenta Štefana Hamrana z funkcie," uviedol Smer-SD v stanovisku

Do veci sa už vložil premiér Ľudovít Ódor, ktorý opakovane rokuje s ministrom i s vedením polície. "Ja beriem túto situáciu vážne. Riešime to, a keď bude riešenie na stole, tak vás budeme informovať," uviedol Ódor. "Samozrejme, registrujem to, neteší ma to. Pokiaľ ide o vyjadrenia pána ministra vnútra, tak ich považujem za nešťastné. Máme dohodnuté stretnutie ešte tento týždeň a zaujmem k tomu stanovisku," vyhlásila Zuzana Čaputová, prezidentka SR.

Súvisiace články