Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Heger vyjadril podporu Fínska pri vstupe do NATO. Stretol sa s nimi osobne
Zdielať na

Heger vyjadril podporu Fínska pri vstupe do NATO. Stretol sa s nimi osobne

Google News Button Sledovať správy

HELSINKI / Slovenský premiér Eduard Heger sa vo štvrtok, 10. novembra, v Helsinkách stretol s fínskym prezidentom a premiérkou tamojšej vlády. Obom vyjadril našu podporu Fínska pri vstupe do NATO a spoločne riešili aj pomoc Ukrajine.

Fínska premiérka Sanna Marin privítala Eduarda Hegera v oficiálnom sídle fínskych premiérov s krásnym názvom Kesseranta. Sanna Eduardovi, ako sa oslovovali, najprv ukázala výhľad na záliv a potom sa už začala debata o záležitostiach, ktoré trápia Európu. V prvom rade išlo o bezpečnostné otázky v súvislosti s vojnou u našich východných susedov. "Ukrajina je našim priamym susedom, preto jej musíme pomáhať a to z viacerých dôvodov," uviedol premiér Eduard Heger.

Aj pre bezpečnosť Slovenska. S Ruskom susedí aj Fínsko, ktoré spolu so Švédskom onedlho od vypuknutia vojny požiadali o členstvo v Severoatlantickej aliancii. "Chcem poďakovať našim slovenským priateľom za rýchle schválenie našej žiadosti o vstup," povedala fínska premiérka Sanna Marin. Fínsko je zároveň krajinou znalostnej ekonomiky a kvalitného vzdelávacieho systému, teda opak Slovenska. Premiér Heger tak navštívil aj helsinskú univerzitu, kde sa k nemu pripojil minister školstva Horecký. Fínsko je zároveň jedna z najbezpečnejších krajín na svete, kde na školách pôsobí množstvo psychológov a pracujú s mladými. Na helsinskej univerzite majú zároveň projekt, kde sa venujú práve radikalizácii na školách. Po posledných tragických udalostiach u nás prídu získané rozumy viac, ako vhod.

Keďže len na Slovensku, na rozdiel od Fínska, na školách chýbajú pedagógovia aj psychológovia, tak sa takéto projekty budú realizovať oveľa ťažšie, ako samotná radikalizácia. "Nedá sa to urobiť takto. Neexistujú reformy, ktoré sa dajú robiť z noci do rána. Ale nemôžeme už odkladať ani jeden deň," vyjadril sa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy