Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Boj s dochádzkou poslancov do parlamentu: Dvakrát a dosť
Zdielať na

Boj s dochádzkou poslancov do parlamentu: Dvakrát a dosť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Chaos strieda ďalší chaos. Ak práve parlament neparalyzuje cielená obštrukcia, tak sa nerokuje, pretože chýbajú autori zákonov. Stredajšie rokovanie pre slabú dochádzku predčasne ukončili. A tak vedenie hľadá recept, ako zvýšiť disciplínu poslancov. Po vzore trestného práva preto plánujú zaviesť zásadu - dvakrát a dosť.

V stredu, 26. októbra, bolo v celej budove parlamentu viacej študentov ako poslancov. Môžu za to sobotňajšie voľby, viacerí z nich sa radšej rozhodli odísť agitovať do regiónov, ale aj fakt, že všetky kľúčové hlasovania sú naplánované na štvrtok, 27. októbra. 

Rokovať sa napriek tomu dá. Hŕstka poslancov nevadí, horšie je, keď medzi nimi chýba autor zákona a úplne najhoršie, keď chýbajú úplne všetci autori. Dôvody, prečo autori absentovali sa rôznia. Taký Tomáš Taraba bol celý čas pred sálou a rokovaniu o vlastných bodoch sa stránil z vlastnej iniciatívy. "Áno, áno, ja som tu, ale treba tam ešte doladiť technické veci, a keby som vošiel musí sa o tom rokovať," vysvetli Taraba. 

Zákon neprišiel predpoludním predstaviť do pléna ani Tomáš Valášek. Narozdiel od menovca Tarabu, nechtiac. Pre náhle zmeny v programe sa nestihol z poslaneckej kancelárie presunúť. "Slušnejší podpredseda parlamentu by dal poslancom prestávku, pán Pčolinský sa rozhodol inak. Dal to na hulváta, nedal šancu ani prejsť ľuďom z jedných dverí do druhých," reagoval Tomáš Valášek. 

Problémy ukočírovať parlament má Boris Kollár chronické, a odkedy sa z koaličnej väčšiny stala menšina ešte výraznejšie. Jeho podpredseda preto navrhuje riešenie, ktoré by malo vyčistiť parlamentný stôl. "Ja navrhnem čo najrýchlejšiu zmenu rokovacieho poriadku, aby návrh, ktorý dvakrát prepadne bol vyradený z rokovania schôdze," vyjadril sa Pčolinský. "Tam vidím taktiku koalície lebo nie sú na zákonoch dohodnutí a predkladatelia to nechcú stiahnuť alebo preložiť, takže keď príde takýto návrh dvakrát a dosť vyriešili by si takto koaličné spory," povedala Anna Zemanová z SaS. Parlament sa opätovne podarilo sfunkčniť popoludní, keď prišiel svoje zákony predstaviť minister obrany. Spolu s vyše štyrmi desiatkami ďalších návrhov sa o nich bude hlasovať vo štvrtok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy