Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda rokuje o obrnených transportéroch aj o zvýšení kapacít väznice v Žiline. Stretne sa aj tripartita k rozpočtu
Zdielať na

Vláda rokuje o obrnených transportéroch aj o zvýšení kapacít väznice v Žiline. Stretne sa aj tripartita k rozpočtu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda rokuje o peniazoch na obrnené pásové transportéry, ale aj o navýšení kapacít väznice v Žiline. Popoludní sa má stretnúť tripartita a rokovať o štátnom rozpočte.

V zdravotníctve je do roku 2030 potenciál úspor takmer 426 miliónov eur na výdavkoch z verejného zdravotného poistenia. Efektívnejšie využívanie zdrojov by mohlo najviac usporiť do roku 2025. V budúcom roku by to mohlo byť 127 miliónov eur. Vyplýva to z aktuálnej revízie výdavkov, ktorý vláda vzala v stredu na vedomie. Najväčšiu časť tvoria úspory na neefektívnom užívaní liekov. Potrebné je tiež zefektívnenie činnosti štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Najmä na strane cenotvorby výkonov, vyvážením jednotkovej sadzby v ústavnej zdravotnej starostlivosti na priemernú úroveň ostatných zdravotných poisťovní či rozšírením centrálneho obstarávania liekov," uvádza sa v revízii.

Vláda odobrila zvýšenie ubytovacej kapacity žilinskej väznice o 55 miest

Vybudovanie nového šesťpodlažného objektu by malo zvýšiť kapacitu žilinskej väznice o 55 miest. Riešiť má tiež nedostatočnú minimálnu ubytovaciu plochu vyčlenenú pre jednu väznenú osobu. Návrh v stredu odsúhlasila vláda. Ministrovi spravodlivosti Viliamovi Karasovi uložila zabezpečiť proces verejného obstarávania a následnú realizáciu stavby. "Celková ubytovacia kapacita ústavu stúpne o 55 miest zo súčasného počtu 285 na približne 340 miest pri zachovaní ubytovacej plochy najmenej 3,5 štvorcového metra v pôvodných objektoch a najmenej štyri štvorcové metre v novopostavenom objekte výkonu trestu," uvádza sa v materiáli. Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) má vo svojom rozpočte na rok 2022 pridelené finančné prostriedky na realizáciu stavby v objeme 500.000 eur. Predpokladané výdavky na túto investičnú akciu v roku 2023 sú štyri milióny eur a 3,33 milióna eur v roku 2024.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy